Ericssons och Telias aktier faller efter rapporterna. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson ger råd till hur man ska tänka som sparare.

”Vinstfallen blir en väckarklocka för många”

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson och Telia är de vanligaste aktierna bland svenska sparare. Men hur ska man tänka när aktierna faller?

– Sådana här vinstfall blir en väckarklocka för många Jag tror det är bättre att lita på sitt eget sunda förnuft än på företagen, säger privatekonomen Ingela Gabrielsson, på Nordea.

I dagarna redovisar de svenska storbolagen sina delårsrapporter. Och det går bra för många bolag.

LÄS MER: Bättre kvartal än väntat för flera storbolag

Men två av de företag som förvånat med sämre resultat än väntat är Ericsson och Telia. Aktier som är bekanta för många svenskar och som också ägs av många småsparare, inte minst efter den statliga försäljningen av Teliaaktier till privatpersoner.

Hur ska man agera som småsparare?

Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, tycker inte att man som småsparare ska fatta några förhastade beslut, om man sparar på lång sikt.

– Nu är det ju för sent att lämna, skadan är redan skedd. Man kan fråga sig vilka alternativ man har. Om du har spridning på aktierna, så kan du hoppas att de vänder tillbaka. Sådant här kan repa sig i morgon. Man ska inte ha för bråttom heller och fatta förhastade beslut. Om du sparar långsiktigt så rekommenderar jag att sitta still i båten och att tro på att företagen kan vända det här. Men om du ska ta ut pengarna inom en framtid, så hade jag faktiskt funderat på att lämna.

LÄS MER: Storförlust för Ericsson

– En annan sak att komma ihåg är att använda sina sparade pengar och inte dras med i börsfall. Jag tycker inte att man bara ska spara. Det är lika viktigt att leva och använda pengarna.

Vad kan du rekommendera?

– För det första bör man aldrig bara ha en aktie, utan man behöver en spridning av sina aktier. Självfallet blir man överraskad av sådana här börsfall, men då har de ju redan inträffat. Därför är det bra att tänka långsiktigt. Kan man så ska man ligga före de här svängningarna och följa utvecklingen för företagen. Helst ligga steget före. Om det är ett sparande man behöver använda inom ett år så ska man inte ha pengarna på börsen. Det kan vara spännande spara i aktier, men det kräver intresse och tid för att det ska gå bra.

Björn Rosengren lanserade Telia som en folkaktie när företaget börsintroducerades. Är Telia och Ericsson forfarande ”folk-aktier” att förlita sig på?

Nej. Jag kallar inte längre Telia eller Ericsson för folkaktier, det finns inte sådana längre. Idag får man mer tänka själv utifrån sitt eget sunda förnuft eller vilka områden jag tror på. Gör Telia rätt saker? Följer de utvecklingen?

LÄS MER: Kraftigt vinstfall för Telia – 650 i Sverige måste gå

Vi står ju mitt i digitaliseringen och man bör fråga sig om man tror att Telia eller Ericsson vet vad som kommer vara viktigt om några år. Det är det svåra idag. De företag som varit med längre kanske har svårare med de här sakerna, vilket gör det här till en spännande tid. Men för en enskild småsparare är det svårare tider.

Varför är det bra med spridning i sitt sparande?

– Det är ovanligt att alla bolag går dåligt samtidigt. Men om många blir nervösa och säljer så kan det påverka kurserna. Jag tänker att det är viktigast att var och en tittar på sin egen situation Hur ser mitt sparande ut? Om jag är orolig för större börsfall då är det bättre att lämna börsen.

– Fonder har en bra blandning mellan räntor och aktier. Då finns det bland en viss kritik för att den har räntedelar, men det är också tryggheten med fonder. Fonder kan vara ett sätt att få ett stabilt sparande.

Påverkas jag som har fonder av Telias och Ericssons vinstfall?

– Ja, det kan du göra. Fonden kan förstås ha aktier i bolagen, men det beror ju på hur mycket. Ericsson och Telia är vanligt förekommande i våra fonder.  Men då kan det finnas andra aktier som går bättre och kompenserar för fallet.

Ser vi början på slutet av den svenska telecomsagan?

– Det här betyder att företagen måste agera. Det kommer bli det intressanta  – vilken kraft kan man visa? Kanske har vi varit lite för trygga här. Vi har varit en framgångsrik industrination, men nu väntar nästa steg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.