Finansmarknadsminister Peter Norman. Foto: TT

Tuffare tag mot försäkringsmäklare

Publicerad

Försäkringsmäklare ska inte kunna sko sig på dåliga råd till pensionssparare. Nu vill regeringen strama åt reglerna för provisioner.

De senaste åren har det riktats mycket kritik mot försäkringsförmedlare, som kan bli rikligt belönade genom att rekommendera en viss försäkring till en kund. I värsta fall leder det till att sparare hoppar på saker de inte förstår – och som är en dålig affär.

Regeringen vill nu sätta stopp för oseriösa aktörer genom en lagändring som förhindrar provisioner, om de har en direkt koppling till de försäkringar som förmedlas till kunderna och kan påverka kundens intressen negativt. Det här ska stärka konsumenträtten.

– Från politisk utgångspunkt är vi väldigt tydliga när vi säger att provisioner inte ska kunna utgå om det inte är i kundens intresse. Sedan ger vi den här bollen till Finansinspektionen som ska utforma föreskrifter för detta, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

Inget förbud

Redan för ett år sedan presenterade Finansinspektionen ett sådant här förslag.

Det handlar alltså inte om att helt förbjuda provisioner, enligt Peter Norman. Då skulle marknaden enligt honom reduceras till dem som har distributionskanaler, i praktiken de fyra storbankerna. Så vill man inte ha det, säger han.

Det är bra med fristående aktörer, men vi tycker att provisionerna har gått för långt och vill strama åt det hela.

Utökad flytträtt

Den nya lagen är tänkt att gälla från den 1 mars nästa år, och kan då ses som ett första steg mot utökad flytträtt för privata fondförsäkringar och pensionsförsäkringar som i dag är låsta. Ett problem i dag är att många sparare har flera olika försäkringar, med dålig överblick som följd. Dessa skulle då kunna flyttas ihop.

– Flytträtten och provisioner hänger ihop. Om man utökar flytträtten finns det en risk att det blir en väldig karusell med olika flyttar, som inte gagnar konsumenten, om man har kraftiga provisioner, säger Peter Norman.

Regeringen föreslår även en utvidgad lämplighetsprövning av försäkringsförmedlare, så att försäkringsförmedlare som har misskött sig inte ska kunna ansöka om nytt tillstånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.