Foto: TT

Rapport: Kraftiga skattehöjningar krävs i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga skattehöjningar kommer att behövas om landets kommuner ska kunna behålla en ekonomi i balans, menar kommunernas intresseorganisation SKL. Dessutom vill man ha mer pengar från staten för att hantera den kraftiga befolkningsökningen som migrationen medför.

Trots att den svenska ekonomin växer så det knakar är det många kommuner som har det kärvt, och kärvare kan det bli. Det spår Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i den ekonomiprognos som presenterades i dag.

Hårt tryck

Fram till 2019 väntas antalet invånare i Sverige öka med 590.000 personer, vilket sätter hårt tryck på skola, vård och omsorg. 

– De flesta, 70 procent, är utlandsfödda samtidigt som antalet äldre och barn i skolåldern också ökar. Det blir ett enormt tryck på skola, socialtjänst, vård och omsorg med snabbt stigande kostnader för kommunerna och landstingen, säger SKL:s chefekonom Bettina Kashefi.

Visserligen innehöll regeringens vårbudget statliga tillskott på tiotals miljarder till kommunsektorn samt extra pengar till de hårdast pressade kommunerna och landstingen. Men enligt SKL:s prognos kommer kommunsektorn ändå behöva höja invånarnas skatt med närmare två kronor per intjänad hundralapp klara trycket.

Bekymmersamt

– Utvecklingen från 2018 ser mycket bekymmersam ut. Det är svårt att se hur kommuner och landsting ska klara trycket från den fortsatt kraftigt växande befolkningen utan skattehöjningar, säger Bettina Kashefi.

Just nu är det staten som via Migrationsverket betalar för hanteringen av det stora antalet asylsökande. Men i takt med att människor får uppehållstillstånd och bosätter sig på olika platser i landet flyttas kostnaderna till kommuner och landsting.

Krav på staten

I prognosen räknar SKL med rekordstora kostnadsökningar på cirka 9 procent för kommunerna. Det kommer att behövas nya bostäder. Socialtjänst, vård, tandvård och inte minst skolan måste förstärkas. En stor utmaning menar SKL:s ordförande Lena Micko, eftersom det redan i dag är brist på lärare, socialsekreterare och sjuksköterskor. Hon kräver mer hjälp från staten:

– Vi konstaterar att det behövs mer av generella och värdesäkrade statsbidrag för att kommuner och landsting ska klara de utmaningar de står inför.

Inga löften från finansministern

Finansminister Magdalena Andersson (S) lovar inte mer pengar till kommunerna utöver de 10 miljarder man redan avsatt.

– Det här är ju den största engångssatsningen som någonsin har varit av de statliga bidragen till kommunerna och det kommer att göra att kommunerna har möjlighet att göra de investeringar som behövs i skolor och vårdcentraler och annat och anställa mer personal. Det kommer naturligtvis att vara ett betydande tillskott till kommunerna.

Är det bra att kommunalskatten höjs?

– Det är kommunerna som själva bestämmer om och när de tycker att det är lämpligt att höja skatten, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.