Foto: Scanpix

Ras för industriproduktionen

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska Industriproduktionen föll med 4,1 procent från augusti till september. Jämfört med september förra året minskade industriproduktionen med 5,0 procent.

Minskningen var betydligt större än väntat. Analytiker hade räknat med en nedgång på 0,7 procent jämfört med augusti och 0,1 procent jämfört med september 2011, enligt en Reuters-enkät.

Nedgången är den största sedan januari 2009, om man bortser från effekterna av tillfälliga produktionsstörningar i februari i år.

Varsel hösten 2012

Enligt en kommentar från Nordea-ekonomen Andreas Jonsson gör de dystra siffrorna att det inte går att utesluta att svensk ekonomi började krympa redan i tredje kvartalet i år.

Ytterligare räntesänkningar

Nordeas ekonomer räknar, som de flesta bedömare, med att Riksbanken redan i december sänker reporäntan.

”Men dagens siffror ökar sannolikheten för ytterligare räntesänkningar i början av nästa år”, skriver Jonsson.

-Siffrorna är mycket svaga. Men det handlar om att vi har haft ett tufft år i den globala ekonomin och vi är snarast förvånade över att det dröjt så länge innan det syns så här tydligt, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Kronan och svenska marknadsräntor faller mot både dollarn och euron efter de oväntat svaga industrisiffrorna från SCB.

Räntan på den tioåriga statsobligationen föll till 1,35 procent, ned från torsdagens 1,40 procent. Tvåårsräntan dök också, ned till 0,66 procent från 0,70 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varsel hösten 2012

Mer i ämnet