Peter Rawet, ekonomikommentator SVT. Foto: TT/SVT

Rawet: Kina är jätteviktigt för oss

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s ekonomikommentator Peter Rawet förklarar att Kinas börsras på intet sätt hänger samman med Greklandskrisen, utan att det som nu händer på den kinesiska aktiemarknaden måste analyseras separat.

– Kina är en långvarig trend, men nu har man växtvärk efter tidigare uppgångar.

Just nu faller det från väldigt höga nivåer, men vi är ännu inte på minus.

Hur påverkar det oss, här i Sverige?

– Kina är jätteviktigt för oss. Inte minst för exporten. Var femte människa är kines; Kina är en väsentlig del av världen, och Europa har byggt sin välfärd på att ekonomierna i Kina går upp.

Vilka effekter kan ett långvarigt fall ha?

– Det kan bli lägre vinster, lägre tilltro till marknaden som i sin tur leder till färre jobb i Sverige. Hur fort det kan gå är för tidigt att säga.

Hur allvarligt är det?

– Mycket allvarligt. Vi får hoppas – för allas vårt goda – att förlusterna kan isoleras. Men man ska också komma ihåg att även om börsen är viktig i Kina så är det fastighetsmarknaden som är viktigast. I Kina har det byggts fem miljarder kvadratmeter bostäder, men bara en miljard kvadratmeter har blivit sålda. Där finns stora spökstäder, rena spekulationer. Om den oro vi nu ser på börserna sprider sig till fastighetsmarknaden då får vi en generell kris och ett Kina som vi inte känner igen, kanske med politiskt omvälvande konsekvenser.

Den kinesiska staten försöker nu agera mot börsrasen, både genom att förhindra aktieförsäljning, men också genom att stimulera till köp, kommer det att fungera?

– Nej, inte i det långa loppet. De försöker, men man har släppt loss det kapitalistiska djuret. Men vi får ha förhoppningen att rädslan som skapat det stora fallet kan tyglas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina börsras

Mer i ämnet