Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen om Ericssons sparpaket

Uppdaterad
Publicerad

Redan på måndagen informerade Ericsson regeringen om att omfattande besparingsåtgärder skulle presenteras i dag. – Huvudansvaret ligger hos Ericsson, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Vid pressträffen i regeringkansliet Rosenbad beklagade Näringsminister Mikael Damberg (S) beskedet om Ericssons neddragningar. 3.000 jobb, nästan var femte anställd i Sverige, ska bort. Framför allt är det tillverkningen i Borås och Kumla som drabbas.

”Svår stund”

– Det var ett väntat besked, men det skär ändå i hjärtat. Jag känner med de anställda, deras familjer och de kommuner som nu berörs av neddragingarna, säger Mikael Damberg (S).

– Ericsson är ett stort och viktigt företag för Sverige och jag förväntar mig nu att de tar sitt fulla ansvar. Både för de antällda och för det telekomkluster där de fortfarande är en viktig del.

Enligt näringsministern är regeringen väl förberedd. Man har löpande kontakt med såväl företagsledningen som de fackliga representanterna och de drabbade kommunerna. Regeringens ”statssekreterargrupp med ansvar för näringslivets omställning” är enligt Mikael Damberg aktiverad.

Denna har förberett åtgärder som nu är aktuella att genomföra:

– Det handlar om utbildningsinsatser samt insatser för att säkra att it- och telekomklustret som finns i Sverige ska fortsätta att vara världsledande, säger ministern utan att bli mer konkret än så.

Regeringen kommer också undersöka möjligheten att få stöd ur EU:s globaliseringsfond.

Samordnare tillsatta

Mitt i bedrövelsen glädjer sig Mikael Damberg åt beskedet från Ericsson att bolaget ska fortsätta att utveckla 5G-nätet i Sverige, med centrum i Linköping och Stockholm. 1.000 ingenjörer ska anställas de närmaste åren, något som enligt näringsministern stärker hela telekomsektorn och därmed är viktigt för Sverige.

Dessutom tillsätts Ericsson-samordnare som ska sköta kontakterna med bolaget framgent och samordna statens insatser. Namnen på två av dessa presenterades vid presskonferensen: Anitra Steen, som tidigare varit samordnare när AstraZeneca drog ner i Södertälje, samt Sylvia Schwaag Serger från statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

I morgon onsdag ska ministern besöka den nedläggningshotade  verksamheten i Kumla.

L: regeringen måste stötta

Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson, anser att besked visar på att den globala konkurrensen blir allt hårdare.

– Det är ett otroligt tråkigt besked för svensk industri. Sverige måste ha bättre företagsvillkor än omvärlden. Därför är det allvarligt att regeringen under de senaste åren så påtagligt har höjt skatten på arbete och företagande, säger han till TT.

Att Ericsson kan komma att rekrytera 1.000 ingenjörer under kommande år visar att företaget är berett att satsa i Sverige, anser Mats Persson.

Till finansutskottet

– Men det hjälper inte de orter och de människor som nu drabbas väldigt kraftigt. Regeringens insatser måste riktas in till att stötta människor, säger han.

Liberalerna vill därför att Mikael Damberg kallas till finansutskottet för att förklara och presentera för riksdagen vilka åtgärder som regeringen planerar att vidta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet