Foto: Scanpix

”Regeringen slingrar sig och försöker tysta ner”

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren Stefan Löfven vill nu att en ”haverikommission” granskar Nuon-affären.

– Det är otroligt stora nedskrivningar, så det är klart att det är allvarligt. Nu aktualiseras igen frågan om Nuon, säger S-ledaren Stefan Löfven om beskeden från Vattenfall.

– För mig är det uppenbart att regeringen försöker glida undan, de slingrar sig och har försökt att tysta ner detta. Men det är så att regeringen, och ytterst regeringschefen, har ansvar, för de godkände den här affären.

TT: Men Peter Norman säger att styrelsen i Vattenfall tog beslutet och Maud Olofsson informerades?

– Det är konstigt att regeringen själv 2010 gav besked till konstitutionsutskottet att man hade godkänt affären. Det är oerhört märkligt.

– Och en affär i 100-miljardersklassen – om det är så att ett enskilt statsråd tar det bara sådär, så är det ju. . . Jag vet inte vilket som är värre, faktiskt.

Löfven säger att med tanke på Nuon-affärens storlek så ”måste det ha varit en gemensam beredning i ärendet”.

– Ingen styrelse eller ett enskilt statsråd kan väl rimligen göra sådana affärer utan att statsministern och finansministern är medveten om det.

Han hänvisar till dokument som presenterats i medier som visar att det så kallade inre kabinettet var informerat om Nuon-köpet.

– Nu måste regeringschefen ut och visa sig och tala om hur de tänkte. Vilka överväganden gjordes och så vidare. Det håller inte att skylla på ett avgånget statsråd här.

S-ledaren vill nu att en ”haverikommission” granskar affären.

– Nu måste vi få ordning och reda. Vi måste få en oberoende granskning av affären, så vi får gå till botten med vad som har hänt, vem som har gjort vad och så vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls miljardförlust

Mer i ämnet