Energiminister Ibrahim Baylan (S). Foto: TT

Regeringen ställer hårdare krav på elbolagen

Uppdaterad
Publicerad

El-kunder i Sverige som inte aktivt valt el-avtal får betala mycket mer för elen. Men nu vill regeringen ha hårdare krav på att elbolagen informerar kunder som inte valt avtal

När Malin Sjöman köpte sin sommarstuga för sju år sedan tänkte hon inte aktivt på att väja ett elavtal med rimligt pris. Hon anvisades därmed till Vattenfall som har hand om elnätet i området. Och priset blev högt. 

– Det har varit ganska många av dem här åren som jag faktiskt inte har haft koll på vilket avtal jag har. Jag har inte alls varit medveten om att vi har legat på anvisningspris och jag har inte förstått vad anvisningspris betyder, säger Malin Sjöman.

Många har anvisat elavtal

Personer som inte aktivt väljer elavtal när dom flyttar får ett anvisat avtal av ett elbolag och cirka 700.000 hushåll i Sverige har ett sådant avtal. Enligt Energimarknadsinspektionen är priserna på anvisningsavtalen i genomsnitt 30 procent högre jämfört med andra elavtal. Nu vill regeringen ändra i el-lagen.        

– Vi går nu fram med ett förslag som innebär i ett första läget att vi  tvingar elhandelsbolagen att informera kunder att de har anvisningsavtal och vad det innebär. Företagen måste göra det här återkommanden, så att folk inte sitter i den här typen av avtal på grund av okunskap eller folk inte haft information. Hjälper inte det här är vi beredda att gå vidare med ett förslag om prisreglering, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) till SVT Nyheter.

Kommer det här vara tillräckliga åtgärder för att elkunder inte ska ha dyra elavtal?

– Skulle vi hamna i det läget att branschen inte löser det här själva och vi går fram med en prisreglering, då löser det naturligtvis en del av bekymmer. Helst skulle jag föredra att branschen löser det här frivilligt, för lagar har en förmåga att bli ganska fyrkantiga, säger Ibrahim Baylan (S). 

De nya reglerna föreslås att börja gälla 1 januari 2017, men redan nu har Malin Sjöman sett över sitt elavtal. 

– Det har legat och grott en tid att jag kanske skulle titta närmare på dem här fakturorna. Från och med nu har vi inte längre anvisningspriset, utan jag har valt en annan prismodell, säger Malin Sjöman.

Hur mycket har du fått ner priset?

– Om jag förstod det rätt fick vi ner priset med 35 procent, säger Malin Sjöman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer