Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Jakob König, bankexpert på Sveriges konsumenter, i Agenda. Foto: SVT

Regeringen vill göra det lättare att byta bank

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det framkommit att Nordea och andra svenska banker är inblandade i skandalen kring skatteflykt i Panama, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) i Agenda att regeringen vill underlätta för människor att byta bank.

Han säger också att han är överraskad över att ”svenska banker har ägnat sig åt penningtvätt och brevlådeföretag på den här nivån”.

Per Bolund gästade Agenda tillsammans med Jakob König, bankexpert på Sveriges Konsumenter och de frågades ut av Agendas Camilla Kvartoft.

Att flera svenska storbanker blev indragna i Panama-härvan är inte första gången det stormar kring bankerna, men de fortsätter göra stora vinster.

Panama-dokumenten

Om man som kund är missnöjd med sin bank, vad kan man göra? Jakob König säger att problemet för bankkunderna är att de befinner sig i ett stort underläge på finansområdet, med dålig tillgång till oberoende vägledning:

– Vi har någon sorts oligopol där kunderna fortsätter vara kunder trots att de är missnöjda, för de ser inte riktigt skillnad på de olika bankerna. Vi tror på större insyn. Det borde också vara mindre krångligt att byta bank, man borde få ta med sitt bankkontonummer liksom man tar med sitt mobilnummer när man byter abonnemang. Det skulle öka rörligheten på bankmarknaden, säger Jakob König.

Bolund: Ska vara lätt att byta bank

Enligt Per Bolund är detta något regeringen tittar på.

– Det kan innebära stora kostnader. Men vi vill gå självklart gå konsumenterna till mötes. Det ska vara lätt att byta bank. Vi är absolut beredda att titta på detta. Vi är inte framme än, men det är något vi överväger, säger Per Bolund.

Finansinspektionen ska granska om Nordea och andra storbanker har brutit mot regler eller lagar vad gäller penningtvätt och skattebrott. Hur allvarligt är det som avslöjats?

– Framför allt är det bra att det har avslöjats. Jag är själv upprörd och förstår att människor är arga. Både för den verksamhet som svenska banker bedrivit och för omfattningen. Det är verkligen överraskande. Vi vet att penningtvätt och brevlådeföretag har förekommit men att svenska storbanker har ägnat sig åt det på den här nivån, det hade jag inte väntat mig, säger Per Bolund.

König: Nordea saknar riktlinjer kring skattefrågor

Jakob König, vad säger du om att Nordea förekommer så överlägset många gånger i den här läckan om advokatbyrån i Panama?

– Sveriges Konsumenter har i våra egna granskningar funnit att Nordea saknar en tydlig policy på det här området. Som bank, när man är i sådana här högriskområden, där det finns mycket gråzoner, att man har en egen kompass, säger Jakob König.

Men i Nordeas policy står det att man ska följa lagar och regler och bankens etiska riktlinjer?

– Det är viktigt att man är tydlig med vad man menar och vad som gäller. Nordea är en av dem där vi inte hittar tydliga riktlinjer kring skattefrågor. Andra banker är väldigt tydliga på det här området, säger Jakob König.

Vad kan regeringen göra?

– Tillsynen måste öka, många svenska banker är aktiva i skatteparadis. Vi måste få bättre kontroll på vad de håller på med där. Men det är också viktigt att sätta större internationell press på skatteparadisen. Det är dags att svartlista dem som inte sköter sig och inte samarbetar, där det inte finns tillräcklig insyn. Och förbjuda banker att vara verksamma där. De här länderna är inte paradis utan bovar i det finansiella systemet. Panama är ett land som inte samarbetar, säger Jakob König.

Per Bolund, är du beredd att förbjuda banker göra finansiella affärer med svartlistade skatteparadis?

– Regeringen har jobbat hårt och fått informationsutbytesavtal med många länder. Vi har börjat få ett generellt regelverk som innebär att vi hittar pengar. Skatteverket har fått mer pengar för att kunna använda all den här nya informationen.

Bolund: Vi kan skärpa lagen ännu mer

Men är du beredd att gå längre och faktiskt förbjuda svenska banker att göra affärer till exempel i Panama?

– I första hand ska vi använda informationen, men om länder sticker ut och vägrar ta något ansvar, då får vi fundera på om det finns andra åtgärder vi kan vidta. Det bästa är om vi kan fortsätta bedriva affärer med andra länder, säger Per Bolund och fortsätter:

– Vi har vidtagit en del åtgärder, vi har reglerat vad som gäller för personer i politiskt utsatt ställning, där finns strikta krav. En ny penningtvättslag ska börja gälla 2017. Med den information som nu har kommit ska vi se om vi ska skärpa den lagen ännu mer, säger Per Bolund och framhåller att regeringen redan har gjort en hel del:

– Vi har beslutat om lagar som kan ge väldigt hårda sanktioner. Det kan bli böter med upp till tio procent av omsättningen i banken. Det kan handla om miljardbelopp. Om det är väldigt stora brister kan man till och med dra in tillståndet för en bank.

Men du är inte beredd förbjuda en svensk bank sätta upp brevlådeföretag i skatteparadis?

– Vi har massa en åtgärder för att det inte ska inträffa. Försöker man placera pengar utomlands för att undvika skatt ska den informationen komma till Skatteverket. I år automatiseras dessutom informationsutbytet. Vi måste hela tiden skärpa reglerna och samarbeta internationellt.

Bolund: Bankerna har inte klarat moralisk standard

Tar storbankerna i Sverige det samhällsansvar de säger att de vill ta?

– Banker är en förtroendeverksamhet. Man ska inte bara följa lagen utan gå betydligt längre och ha en hållbar moralisk standard. Det är uppenbart att bankerna inte har klarat av det. Det behövs en rejäl diskussion inom de svenska bankerna: Vad vill de har för roll i samhället och vad är deras ansvar?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet