Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Magdalena Andersson (S), finansminister. Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Finansministern: ”Reglerna för företagsstöd kan behöva ses över”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson öppnar nu för att skärpa reglerna för permitteringsstöd till företag. Bakgrunden är att företaget Sandvik lovat generös extra utdelning till aktieägarna, mitt i coronakrisen.

Det går bra för många stora företag, trots coronakrisen. När företagen nu börjar presentera sina bokslut för 2020 har både Sandvik och Investor visat starka resultat. Sandvik vill förutom ordinarie aktieutdelning på 5,6 miljarder ge 2,5 miljarder extra – delvis som kompensation för att det inte blev någon utdelning förra året.

Regelskärpningar kan vänta

Dtta får finansministern att reagera.

– Det är viktigt att inte dela ut för mycket nu när ekonomin är osäker, så man inte behöver be om stöd sen, säger Magdalena Andersson till SVT Nyheter.

Samtidigt öppnar hon för att skärpa regelverket.

Redan i våras ändrades lagtexten efter SVT:s avslöjande att flera storföretag gjorde aktieutdelningar men samtidigt skulle få statliga stöd för sina permitteringar. Så under 2020 har företag tvingats välja – permitteringsstöd eller aktieutdelning. Företag som velat göra aktieutdelning, som SKF, valde att tacka nej till stöden.

Sandvik valde att ta emot 300 miljoner kronor i stöd. Förra veckan sade Sandviks vd Stefan Widing till SVT att slutsatsen att Sandvik skulle ha råd med permitteringar för egen räkning, var lätt att dra i efterhand.

– Det visste vi inte då i april, men det är också därför vi inte sökt stöd i fjärde kvartalet när vi ser att resultatet börjar gå bättre.

Utvärdering i efterhand

I våras tyckte många företag – och regeringen – att det var angeläget att betala ut stöd snabbt. Man ville undvika att företagen skulle varsla och säga upp anställda. Magdalena Andersson menar nu att det skulle kunna vara en förändring för framtiden att man undersöker i efterhand hur ett företag klarat en kris, och då avgör om stödpengar skall betalas åter.

– Så är inte reglerna utformade i dag, men det är en av de frågor vi skall ha med oss i framtiden, när vi ser hur vi skall jobba framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer