Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De höga elpriserna kan tvinga fram förändrade vanor – hör energirådgivarens tips. Foto: Janerik Henriksson/TT

Rekorddyr el väntas i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Vinterns elpriser väntas bli rekordhöga. Redan nu kostar elen för vinterhalvåret mellan två och fyra gånger så mycket som förra vinterns rekordhöga elpris. Och priserna riskerar att bli ännu högre. Enligt energistrategen Arne Bergvik kan elen i värsta fall kosta betydligt mer om det blir en kall vinter och Ryssland helt stänger av gasen. 

– Vi har aldrig sett något liknande, säger han till SVT. 

Elpriserna har stigit kraftigt i Europa den senaste tiden. Det är bland annat de höga kostnaderna för kol och gas som ligger bakom, något som också påverkar priserna i framförallt södra Sverige.  

Sommarens elpris har varit rekordhögt med historiska pristoppar och hushållen i hela Sverige kan räkna med att elpriserna kommer att fortsätta stiga kraftigt under hösten och vintern.

El-priset kan öka

”En exceptionell situation”

Tittar man på det kommande vinterhalvåret så är elpriserna dubbelt så höga i elområde 1 och 2 och drygt fyra gånger så höga i elområde 3 och 4, jämfört med förra vinterhalvåret. 

– Det är en exceptionell situation vi har nu och det är stor risk att priserna blir ännu högre om det blir kallt och den ryska gasen minskar, säger Arne Bergvik. 

– Priserna har stigit nästan konstant och vi har aldrig sett något liknande. Det här kommer få långtgående konsekvenser och leda till minskad konsumtion och effektivisering, säger han.

”Vi är oroliga”

Att elpriserna har rusat är något som oroar. I december förra året fick Anna Eduards, 47, en elräkning på 20 000 kronor – i år riskerar det alltså att bli mycket värre. 

– Att den räkningen i år kan bli mer än dubbelt så dyr är jobbigt att tänka på, säger hon och fortsätter: 

– Vi är oroliga och pratar om det hela tiden. Förra vintern fanns det grannar som inte ville säga vad de hade i elräkning för att de skämdes. 

Samtidigt säger hon att de försökt förbereda sig på vinterns elchock.  

– Vi har bytt värmepump men vi har inte märkt någon större skillnad än. I vinter ska vi elda så mycket vi kan för att hålla huset varmt, säger Anna Eduards.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Ambrossan räknar med att hans investering i husets elförsörjning ska betala av sig själv inom tio år.

ELPRISERNA

Sverige består av fyra elområden  

Under 2022 har det varit höga spotpriser på el i Sverige och det har varit fortsatt stora prisskillnader mellan Sveriges fyra elområden. Just nu handlas elen för kommande vinterhalvår till terminspriser som ligger två till fyra gånger högre än spotpriserna förra vinterhalvåret.

Pris 

Elpriser i de 4 områdena kommande vinterhalvår* (förra vinterhalvårets priser inom parantes)

SE1: 75 öre/kwh         (35,68 öre/kwh)   

SE2: 75 öre/kwh         (35,68 öre/kwh)   

SE3: 396 öre/kwh        (106,85 öre/kwh)   

SE4: 509 öre/kwh        (122,43 öre/kwh)  

* Snittpriser för vinterhalvåret, oktober-mars, räknat utifrån terminspriserna på Nasdaq den 24 augusti 2022. Obs att detta inte är slutpris till kund utan som användare tillkommer elleverantörens påslag, kostnad för elcertifikat, elhandlarens övriga rörliga kostnader, eventuellt en års- eller månadsavgift samt moms.   

Elförbrukning  

Lägenhet: Normal energiförbrukning för en mindre lägenhet är ca 2000 kWh/år och en större bostad använder ca 5000 kWh/år. Schablonvärdena gäller bostäder som inte använder el för uppvärmning.  

Hus: Normal energiförbrukning för en villa är ca 20.000 kWh/år. Om du har fjärrvärme eller värmer huset på annat sätt än med el är en normal elanvändning ca 5000 kWh/år.  

(Källa: SCB)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El-priset kan öka

Mer i ämnet