Rekordintresse för aktier – ekonomiprofessor varnar för bubbla

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen stängde Stockholmsbörsen på nytt rekord. Intresset för att köpa aktier är rekordstort. I sociala medier diskuteras aktier intensivt. Nu varnar en ekonomiprofessor för att det kan vara tecken på en börsbubbla likt den stora börskraschen 1929.

– Det är oroväckande, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

Börssnack, Aktiedagis, Aktieraketer. Listan över populära forum på olika medier och digitala chattar där gamla som unga pratar aktier blir allt längre. Kvällstidningarna har regelbundet artiklar om hur du ska tjäna pengar på börsen.

Lars Magnusson är en av Sveriges mest meriterade forskare inom ekonomisk historia, han gav 2018 ut en bok om finanskrascher. Han varnar nu för att människor tar stora risker.

– Folk sitter hemma, det är kanske inte jättestora summor, men det blir en sorts lotterier. Det påminner en hel del om USA på 20-talet. Det var samma typ av beteende som ledde fram till 1929. Det var väldigt många människor som tyckte detta var lockande och tillgångspriserna steg snabbt. Och man lånade pengar av banker och andra för att handla kortsiktigt, säger han.

Tror på mer frekventa kriser

Enligt Lars Magnusson är bubblor och börskrascher inget nytt fenomen. Och det är inget som kommer försvinna. De senaste 120 åren har Stockholmsbörsen under flera långa perioder gått minus. Efter första världskriget tog det över 30 år innan börsen hämtade sig igen. Efter 80-talets spruckna börsbubbla tog det fem år innan börsen stod på plus. Efter IT-bubblan kraschade år 2000 tog det sju år och när finanskrisen inträffade 2008 tog de åter fem år.

– Vi får räkna med de här kriserna. Jag tror att de kommer ske oftare för att de finansiella marknaderna är så rörliga, de är så stora och så pass känsliga. Det är absolut inte något vi lärt oss bemästra, säger Lars Magnusson.

Bra för extremt uthålliga

Enligt Lars Magnusson är det tydligt att börsen går upp och ned. Börsen kan vara en bra affär på lång sikt men också en mindre bra om man inte har tålamod.

– Om man är extremt uthållig så har aktiesparande varit positivt. Med en uthållighet på över 30, 40 eller 50 år så har det varit en bra affär. Men har man mer bråttom än så och vill omsätta aktier och tjäna snabba pengar för att använda dem till något annat, då är det inte alltid så himla säkert längre, säger Lars Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.