Stefan Ingves Foto: TT

Riksbanken: Dröjer längre innan räntan höjs

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken ändrar inte räntan men flaggar för att den första räntehöjningen skjuts fram till mitten av 2018.

Skälet till förändringen är en långsammare inflationsuppgång än Riksbanken har räknat med, bland annat som en följd av relativa låga löneökningar.

Dessutom utökas stödköpen av statsobligationer med 15 miljarder kronor.

”Den svenska konjunkturen är allt starkare, men Riksbanken bedömer nu att det tar längre tid innan inflationen stabiliseras runt 2 procent”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

”Oväntat mjukt”

Anna Breman, chefsekonom på Swedbank, kallar dagens besked ”oväntat mjukt”.

”Vi noterar dock en fortsatt splittring i direktionen. Tre direktionsledamöter reserverade sig mot beslutet att förlänga tillgångsköpen. Detta innebär att tre av de fyra direktionsledamöter som med säkerhet kvarstår efter årsskiftet vill normalisera penningpolitiken”, skriver hon i en kommentar.

”Rimligt att avsluta stödköpen”

”Vi anser att det hade varit rimligt att avsluta stödköpen i dag och dessutom signalera att de vill lämna den negativa räntan bakom sig. Den svenska ekonomin utvecklas starkt. Inflationen är fortsatt för låg och utsikterna fortsatt utmanande men att höja räntan till noll i denna miljö skulle ändå vara rimligt givet en god kommunikation om avvägningarna”, skriver Anna Öster, chefekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Hälften av ledamöterna obekväma

– Det här var ett betydligt mer expansivt besked än vad vi hade väntat oss, säger Anna Öster.

Orsaken till den mjukare hållningen är att bankens ledamöter i direktionen, åtminstone hälften av dem, fortfarande inte känner sig bekväma med att inflationen verkligen tar fart.

– Det är inflationsutsikterna som de är helt fokuserade på, säger Öster.

Mindre sannolikhet för sänkning

Däremot signalerar Riksbanken en mindre sannolikhet för att nästa steg blir en sänkning, även om den inte är helt borta ännu, enligt Öster.

Samtidigt som Riksbanken tänker vänta med att höja styrräntan ytterligare, befinner sig Sverige mitt i en brinnande högkonjunktur.

– Därför hade det varit rimligt att lämna stödköpen bakom sig, säger Öster och konstaterar att hälften av direktionens medlemmar tyckte precis så.

”Dags att sätta punkt”

– Det är en överraskande mjuk, men samtidigt oenig riksbank. Man kan säga att de här tre ledamöterna som hade en avvikande syn har också ett väldigt brett stöd i samhället för att det faktiskt är dags att sätta punkt för den här pågående penningpolitiken, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Han är kritisk till Riksbankens nuvarande penningpolitik.

– Att vi har en minusränta och genomför värdepappersköp, det är en okonventionell penningpolitik för ett läge där du har uppenbara risker i ekonomin, att du kan få deflation, det vill säga fallande priser, eller recession. Sverige behöver inte längre den försäkringen, men Rikbanken väljer att ta ut ytterligare en försäkring i det här läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.