Peter Rawet, kommentator Foto: SVT

Riksbanken har släppt inflationsmålet

Uppdaterad
Publicerad

Bekymrad, är ett ord som Riksbankschefen, Stefan Ingves, ofta använder. Nu är han bekymrad över att svenskarna under alltför lång tid, får en allt för låg ränta. Det leder till att vi tokshoppar för mycket och blir för överbelånade och därmed kantrar ekonomiskt. Därför låter han och Riksbanken räntan ligga stilla.

Problemet är bara att det är en bred pensel han målar med – räntan. Den bestämmer inte bara hur dyrt det blir att äga sin lägenhet eller villa utan också hur dyrt det blir för företagen att låna. Lån som kan hålla upp företagens aktivitet nu när tiderna ser utan att bli sämre.

Den ständiga ränterebellen i Riksbankens ledning, Lars E.O. Svensson, hävdar att Riksbankens val att hålla räntan uppe under en längre period kostat över 40.000 arbetstillfällen.

Ingen hjälp att mildra effekter av krisen

Nu har vi redan en arbetslöshet på över sju procent samtidigt som det ser ut att undantaget Sverige snart kommer att drabbas av Euroländernas kris. Det blir det alltså ingen ytterligare hjälp från Riksbanken för att mildra effekterna av den uppseglande krisen. Kalkylen blir alltså inte bättre för det företag som har varslat anställda. Risken ökar att varsel övergår till uppsägning.

Vad är det då Riksbanken vill skydda oss ifrån? Svaret är:  oss själva, att vi omdömeslöst ska låna på oss och hamna i knipa om bostadspriser faller och/eller räntorna sätter fart uppåt. Bekymmer (Ingves favorit ord igen) som skulle kunna fortplanta sig till våra långivare – bankerna.

Men det är just bankerna som skall se till att det vi lånar fungerar såväl för hög som låg ränta. Vill man komma åt överbelåningen så måste man alltså ge sig på källan – bankernas utlåning. Annars riskerar man att ytterligare frysa en ekonomi som behöver lite värme.

Mål man struntar i när det behagar

Sen var det ju det där obegripliga med att ha ett inflationsmål, mål för prisökningarna, som man uppenbarligen struntar i när det behagar. Inflationstakten i Sverige ligger just nu enligt Riksbankens hemsida på 0,4 procent. Riksbankens mål är att hålla inflationen på 2 procent.

Ingen varg i form av ett okänt inflationshot ser ut att drabba landet, om man ska tro samstämmiga prognosmakare. Detta gör att Riksbankens sätt att sköta räntan, även kallat penningpolitiken, blir höljt i dunkelt eftersom det blir svårt att se vad bankens nästa steg skall bli.

Det blir alltså svårt för hushåll och företag att se hur deras ekonomi kommer att påverkas av räntan i framtiden. Kanske skjuter vi upp våra inköp, kanske företaget avvaktar med investeringen

Riksbanken måste göra något åt valet av mål, eller helt enkelt börja följa dem!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.