Riksbankschef Stefan Ingves levererade ett nytt räntebesked under onsdagen. Foto: Magnus Andersson/TT

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken låter styrräntan ligga kvar på minus 0,25 procent och behåller sin prognos om att höja den om ungefär ett halvår. Detta trots att banken pekar på både risker och oro i vår omvärld.

– Våra prognoser är ganska oförändrade. Det kommer att gå bra för svensk ekonomi de kommande åren, även om ekonomin inte växer lika fort som de senaste åren. Därför är vår bedömning att sakta höja räntan i slutet av detta år eller början av nästa, säger riksbankschefen Stefan Ingves till TT.

Konjunkturen är stark, anser Riksbanken, och inflationen har legat nära målet i över två år. Ändå beslutar Riksbanken att hålla kvar reporäntan oförändrad.

USA och Kina

Riksbanken pekar på att det finns en oro för att handelsrelationerna i världen kan komma att försämras ännu mer. Stefan Ingves nämner handelskonflikten mellan USA och Kina, komplikationer kring Storbritanniens planerade utträde ut ur EU och bekymmer med den italienska ekonomin med dåliga statsfinanser och svaga banker.

– Vi är medvetna om dessa risker. Men det är svårt att sätta siffror på dem, antingen inträffar risker eller så gör de det inte, säger Stefan Ingves.

Kronan stärktes gentemot bland annat dollarn och euron efter Riksbankens besked. Stefan Ingves vill inte dra några slutsatser av det.

– Många har synpunkter på detta med kronans värde. Vi får nog vänta några månader innan vi vet vart det tar vägen.

En bedömningsfråga

Riksbankens hela fokus ligger på att inflationen ska ligga kring 2 procent. Det är för att nå det målet som Riksbanken låter räntan ligga på minus 0,25 procent.

– Inflationsmålet kan man inte räkna fram genom att anlita ytterligare fem doktorer i nationalekonomi utan det är en bedömningsfråga. Två procent är lagom. Med en inflation på noll procent faller priserna ibland, säger Stefan Ingves.

Här talar Stefan Ingves om rädslan för deflation, något som både Riksbanken och många ekonomer talade om med bävan för några år sedan.

– Med fallande priser slutar man att konsumera och väntar med att handla till nästa dag, i väntan på att priserna ska falla lite till. Då får vi lågkonjunktur. Två procents inflation ger ett lagom respektavstånd från noll men är ändå inte för högt, säger Stefan Ingves.

”Köper sig tid”

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, är inte förvånad över onsdagens räntebesked. Redan i april tog Riksbanken ett stort steg mot en mjukare politik, säger han.

– Jag tror att Riksbanken köper sig tid som vi ser att andra centralbanker gör, man är osäker på hur världen kommer se ut om bara några månader, säger Robert Bergqvist.

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, var även hon förberedd på att Riksbanken skulle lämna räntan oförändrad. Däremot trodde hon att Riksbanken skulle signalera lite större oro inför omvärldsutvecklingen än vad den gjorde.

– Riksbanken påtalar det, men jag hade förväntat mig en liten justering för att signalera att banken känner oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.