Byggverksamhet i Stockholmsområdet. Arkivbild. Foto: TT

Riksrevisionen: Stora brister i konsumentskydd vid köp av nybyggda bostadsrätter

Publicerad

Riksrevisionen anser att konsumentskyddet behöver stärkas för dem som köper nybyggda bostadsrätter. Skyddet har stora brister och därför bör lagen ändras, anser Riksrevisionen.

De som köper nyproducerade bostadsrätter har mycket sämre skydd än konsumenter på andra marknader, uppger Riksrevisionen i en ny granskningsrapport.

Köparens ställning är svag, samtidigt som det finns betydande risker. Riksrevisionen uppmanar nu regeringen att ta initiativ till att bostadsrättslagen ändras.

Riksrevisionen konstaterar också att regeringen inte har gjort tillräckligt för att åtgärda situationen.

– Som konsumenter är vi vana vid vissa grundläggande rättigheter. Men när det gäller nyproducerade bostadsrätter är konsumenten i princip oskyddad.

– Regeringen bör se över lagstiftningen så att konsumentskyddet fungerar lika bra som på andra marknader, säger riksrevisor Helena Lindberg i Riksrevisionens pressmeddelande.

Konsumentskyddslag gäller inte

Köp av varor och tjänster omfattas i de flesta fall av särskild konsumentskyddslagstiftning. Den gäller inte vid köp av nyproducerade bostadsrätter, som regleras i en annan lag – bostadsrättslagen.

Problemet beror till stor del på att bostadsrättslagen framför allt reglerar förhållandet mellan medlemmarna i en bostadsrättsförening som redan existerar, uppger Riksrevisionen.

Byggbolagens roll

Och vid nyproduktion leds föreningen indirekt av det bolag som bygger huset. Det gör köparens ställning svag när förhandsavtal tecknas.

Riksrevisionen pekar på flera tydliga konsekvenser för köparna:

  • har små möjligheter att hävda sin rätt vid förseningar eller andra brister
  • kan inte rikta krav direkt till näringsidkaren
  • saknar insyn i viktiga beslut om bostaden och föreningen
  • saknar stöd vid en tvist.

De som drabbas har mycket små möjligheter att kräva rättelse, förutom att försöka häva förhandsavtalet.

Det kan i sin tur innebära en utdragen rättsprocess med risk för höga rättegångskostnader, konstaterar Riksrevisionen.

Fakta om Riksrevisionen

Riksrevisionen är en myndighet under riksdagen med uppgift att granska den verksamhet som bedrivs av staten.

Uppdraget är att ”genom oberoende revision skapa demokratisk insyn, medverka till god resursanvändning och effektiv förvaltning i staten”.

Riksrevisionen bedriver både årlig revision och effektivitetsrevision.

Rapporten har tagits fram inom effektivitetsrevisionen, vars uppgift är att granska hur effektiv den statliga verksamheten är.

Källa: Riksrevisionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.