Miljöminister Åsa Romson (MP). Foto: TT

Romson: Saknas stöd i riksdagen för avveckling

Uppdaterad
Publicerad

Miljörörelsen rasar mot statliga Vattenfalls planer på att sälja vidare sin miljöskadliga brunkolsverksamhet i Tyskland och Jonas Sjöstedt (V) anklagar Miljöpartiet för svek när regeringen inte stoppar affären. Men enligt miljöminister Åsa Romson finns det inget som regeringen kan göra.

Vattenfalls planer på att sälja av brunkolsverksamheten i Tyskland har kritiserats skarpt av stora delar av miljörörelsen. Regeringspartiet MP:s kongress beslutade i juni att partiet ska verka för att brunkolsverksamheten ska behållas och på sikt avvecklas. Men miljöminister Åsa Romson (MP) ser små möjligheter att stoppa en eventuell affär.

Ägardirektiv måste ändras

– Om Vattenfalls styrelse skulle komma till regeringen och säga att de vill sälja ett helt verksamhetsområde, då kan regeringen inte stoppa ett sådant förslag utan att ägardirektiven ändras.  Dessa måste accepteras av riksdagen och där kan jag konstatera att allianspartierna inte är beredda att ta den typen av klimatpolitiska hänsyn när det gäller Vattenfall, säger Åsa Romson till SVT Nyheter.

Vattenfall säljer brunkolen

Hon gör den helt krassa analysen att Vänsterpartiet och Miljöpartiet inte har majoritet för linjen att stoppa en försäljning.

Du kommer inte att ta striden i regeringen i den här frågan?

– Det spelar ingen roll vilken strid vi tar i regeringen. Regeringen måste ta striden med riksdagen och inte ens tillsammans med Vänsterpartiet har regeringen majoritet där, säger Romson.

Fanan högt vid klimattoppmötet

Hur känns det att åka till klimattoppmötet i Paris efter att ha medverkat till en eventuell brunkolsförsäljning ?

– Vi åker dit med hög fana eftersom vi har ett starkt klimatarbete på många fronter och medverkar internationellt. Självklart går det att göra mer, men att bara ställa sig utanför och vara bitter över plakatpolitik som inte går att genomföra är inte konstruktivt. Det är bättre att vara med och genomföra riktig klimatpolitik, säger Åsa Romson.

Fakta om brunkol

  • Brunkol är ett fossilt bränsle som uppstått genom fossilisering av organiskt material, främst växtdelar. Det är mjukt i konsistensen och innehåller upp till 60 procent vatten.
  • Brunkol används främst som bränsle i kraftverk för elproduktion. Jämfört med stenkol är utsläppen av växthusgasen koldioxid större, vilket skyndar på klimatförändringarna. Vid förbränningen frigörs också svaveldioxid och kväveoxider samt tungmetaller som kvicksilver och kadmium.
  • Brunkol ligger ytligt och bryts därför i jättelika dagbrott av gigantiska skovelhjulsgrävmaskiner som orsakar stora skador i närmiljön. På grund av sitt låga energiinnehåll är brunkolet olönsamt att transportera och eldas därför ofta i närheten av gruvorna.
  • Tyskland svarar för den största delen av världens utvinning och användning av brunkol. Även USA, Ryssland och Australien har stora tillgångar, men betydligt mindre produktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfall säljer brunkolen

Mer i ämnet