Magdalena Andersson: Risken blir större att man behöver göra ytterligare för att hantera hushållens skuldsättning. Foto: TT

S: Ökad risk att mer måste göras för hejda hushållens skuldsättning

Publicerad

Risken har ökat för att mer måste göras för att hejda uppgången i bostadspriserna och hushållens skuldsättning.
Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) efter beskedet från Bankföreningen att ränteavdragen bör fasas ut helt.

– Det är klart att i takt med att utvecklingen fortsätter, att huspriserna fortsätter att stiga på ett sätt som inte kan motiveras av att hushållen fått löneförhöjningar eller någonting, då är det klart att risken att vi behöver vidta ytterligare åtgärder ökar, säger Andersson.

På frågan om hennes syn när det gäller ränteavdragen har förändrats svarar hon:

– Min syn förändras i huvudsak av det faktum att utvecklingen fortsätter. Då är risken större att man behöver göra ytterligare åtgärder. Men det är klart att det är inte en åtgärd som hamnar särskilt högt upp på en finansministers önskelista, eftersom den påverkar människor som redan har tagit lån. Därför är man naturligtvis intresserad av att prova andra vägar i första hand.

M står kvar

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesman Ulf Kristersson står dock fast vid synen att effekterna av amorteringskravet bör utvärderas, innan det kan bli tal om ytterligare åtgärder. Om Bankföreningens uttalande säger han:

– Jag har naturligtvis respekt för de ekonomer som har den ståndpunkten. De är inte så få, men det är inte heller så få som hävdar det vi hävdar: Ta det nu lite lugnt och låt de saker som vi har beslutat verka först, innan vi diskuterar ytterligare åtgärder. Och där står vi kvar.

Bankföreningens vd Hans Lindberg säger till SR Ekot att ränteavdragen bör fasas ut under en period på åtta till tolv år. Och han säger sig ha storbankerna och de övriga medlemmarna i ryggen:

– Vi har en samsyn om det här, naturligtvis, inom Bankföreningen, säger han.

Fler partier öppna

Enligt Lindberg måste dock avtrappningen ackompanjeras av skattesänkningar, för att inte folk ska få svårt att klara av boendekostnaderna.

Bankföreningen företräder 27 banker, däribland de fyra storbankerna Nordea, Handelsbanken, SEB och Swedbank.

Tidigare har riksbankschefen Stefan Ingves, mot bakgrund av risken för en bostadsbubbla, argumenterat för en avtrappning av ränteavdragen. Bland de borgerliga partierna har både Centern och Folkpartiet öppnat för en diskussion om en ränteavdragen, liksom Miljöpartiet och Vänsterpartiet på den rödgröna sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer