Lista: Så har våra matvanor förändrats över tid

Uppdaterad
Publicerad

Mer frukt och grönt – mindre kaffe, te och kakao. Hur vi spenderar våra pengar i mataffären och vad vi stoppar i munnen har förändrats över tid.

På 50-talet la svensken ungefär 30 procent av pengarna på mat och alkoholfria drycker som handlas i butik. På 2020-talet lade vi betydligt mindre – 13 procent av våra pengar, enligt Statistiska centralbyrån.

Vi äter också annorlunda. Sedan 80-talet har inköpen av kött och fisk minskat i Sverige, men vi äter mer frukt och grönt.

Kaffe, te och kakao köps mer sällan från matbutiker nu jämfört med på 80-talet. Samtidigt vet vi att ställen som säljer färdigbryggt kaffe ökat lavinartat de senaste 40 åren.

Se fler mattrender – och hur de förändrats genom tiderna – i klippet ovan.

Så konsumerade vi 1980 jämfört med 2020

Siffrorna anger andel av alla livsmedel.

Kött och fisk

1980: 26,6 procent

2020: 22,0 procent

Frukt och grönt

1980: 16,2 procent

2020: 19,9 procent

Kaffe, te och kakao

1980: 6,5 procent

2020: 3,0 procent

Mineralvatten, läsk, frukt- och grönsaksjuice

1980: 5,0 procent

2020: 7,5 procent

Bröd och övriga spannmålsprodukter

1980: 13,9 procent

2020: 13,4 procent

Mjölk, ost och ägg

1980: 15,2 procent

2020: 14,8 procent

Sötsaker och glass

1980: 11,2 procent

2020: 12,4 procent

Övrigt

1980: 6,0 procent

2020: 6,7 procent

Källa: Statistiska centralbyrån, konsumpentprisindex.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.