Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans förre president, har blivit symbolen för Telias misslyckade satsning i Centralasien. Karimova har anklagas för att ha krävt miljardmutor av bolaget för att de ska få bedriva verksamhet i landet. Foto: TT arkiv

Telias fiasko kostsamt för svenska skattebetalare

Publicerad

SVT kan i dag avslöja hur mycket Telias misslyckade satsningar i den region som företaget kallar Eurasien kostade. Enligt Telias egna beräkningar har man förlorat 21 miljarder kronor. En stor del av dessa pengar står svenska skattebetalare för genom statens stora ägande i Telia.

I dag föll friande domar för tre Teliadirektörer som har anklagats för att ha mutat sig till mobillicenser i Uzbekistan. Ersättningen till de friades advokater samt till dem själva uppgår till ungefär 37 miljoner kronor. Men det är de små summorna i den här affären.

Skadestånd till utlandet

Direktörerna gick fria men Telia gick inte fritt ekonomiskt efter affärerna i Uzbekistan. Telia tvingades till en uppgörelse med amerikanska och nederländska myndigheter, som kostade bolaget nästan åtta miljarder kronor.

Till slut så har Telia valt att dra sig ur regionen och koncentrera sin verksamhet till Norden och Baltikum. Detta har man i stort sett slutfört (förutom i Moldavien). Därmed kan man i stort summera en slutnota för Telias satsningar öst.

Telias egna beräkningar visar att den totala förlusten för region Eurasien uppgår till 21 miljarder kronor. Det är ett belopp som ungefär motsvarar vad svenska staten lägger på studiestöd årligen.

Bryter man ut förlusten bara för verksamheten i Uzbekistan, inklusive skadeståndet till amerikanska och nederländska myndigheter, så slutade beloppet på 13,6 miljarder kronor. En summa som alltså Telias aktieägare förlorat.

Svenska folket största ägare

Den ojämförligt största aktieägaren i Telia är svenska staten med 37,3 procent av rösterna. Det innebär att svenska folket, vare sig de äger aktier direkt eller inte, hör till de stora förlorarna när Telias äventyr i öst summeras.

Bara i Uzbekistan, som muträttegången i Stockholms tingsrätt handlat om, har skattebetalarnas andel av Telias förluster i summerat till fem miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.