Så kan börsraset påverka din ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Spelar börsen någon roll för den som inte äger några aktier, och har börsraset några konsekvenser för bostadsmarknaden?

Det var frågor som SVT Nyheters ekonomireporter Peter Rawet svarade på under dagens chatt med läsarna.

Om man inte äger aktier eller fonder – vad spelar börsen för roll då?

Den frågan är jättebra. Många har varken råd eller lust med börsen. Men tyvärr är det där med börsen precis som ett uttryck från Vilda västern: ”You can run but you can't hide” – Du kan springa men inte gömma dig. Därför att dina pensioner, statliga och de du förhoppningsvis får genom dina jobb är djupt investerade i aktier. Tanken med det är ju naturligtvis att du ska få högre pension men det kan ju slå åt andra hållet...Aktiekurserna är ju också ett uttryck för vad man tror om företagens framtida vinster. Tror man att de faller så kan det ju också gå ut över jobben.

Kan börsraset potentiellt ge konsekvenser på den svenska bostadsmarknaden och bolåneräntor? Vi är mitt uppe i ett lägenhetsköp och börjar bli oroliga för om det är jättedålig tajming att genomföra den samt sälja vår egna lägenhet.

Allmänt när det blir braskande rubriker om börsras eller annan oro så blir ju folk naturligt lite räddare att göra stora affärer – som bostadsköp. Skulle börsraset bli mer långsiktigt (vilket vi inte vet något om i dag) så borde rimligen räntorna sjunka. Detta därför att det innebär att ekonomin svalnar och Riksbanken måste sänka räntor för att få fart på den och prisökningarna (inflation). Vän av ordning invänder och säger att Riksbanken redan har minusräntor. Men lika lite som ingen vet hur gammal en rockstjärna kan bli vet vi hur lågt en rikskbanksränta kan gå. Det kallas för lex Keith Richards i Rolling Stones.

Det kommer väl rapporter om börsfall med jämna mellanrum. Finns det någon särskild anledning till oro just nu?

Jag vill hävda att den främsta anledningen till oron är att börsuppgången har varat så länge – den näst längsta på 100 år på Stockholmsbörsen. Många är oroliga att förlora det de har vunnit. Då blir frågor om stigande räntor, handelskrig, Italiens ekonomi, tillväxtländer i kris med mera – olika anledningar att bryta samman.

Hur kommer stabila och stadiga aktier i fastigheter påverkas framöver av denna oro på börsen tror du?

Fastigheter är ju väldigt påverkade av ränteutvecklingen. Det mesta pekar på att räntorna är på väg upp vilket är negativt men samtidigt är ju konjunkturen god så efterfrågan på kommersiella lokaler och bostäder är avgörande. Men nu är det ju precis som med tidvattnet när det sjunker så sjunker alla båtar även de bästa och mest sjövärdiga.

Mina sparade pengar i kapitalförsäkring för min pension har sjunkit många tusenlappar på ett par dagar. Ska man ha is i magen och vara långsiktig eftersom det alltid kommer återhämtning eller sälja? Tio år kvar till pensionering.

Det där med börsen är väldigt neurotiskt. Väldigt mycket upp och väldigt mycket ner på ett par dagar. Det innebär att det är svårt att fatta så långsiktiga beslut som om pensioner bara på ett par dagars händelser. Nu indikerar terminerna – handel i kontrakt före börsens öppnande – att det kommer att bli den starkaste börsöppningen i USA på sex månader. För att citera sångerskan Nina Simone ”What a difference a day make”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.