Foto: Grafik: Helena Jonsson / SVT

Så många gånger säljs kläderna – innan du köper dem

Det är dags att göra sig julfin och du köper kanske en skjorta från Massimo Dutti. Vad du inte vet är att skjortan bytt ägare flera gångar innan den hamnar i din shoppingpåse. Och när du betalar i butiken börjar dina pengar snurra runt inom koncernen innan de slutligen landar i Spanien.

Visst låter det låter komplicerat? Det är snårigt men inte olagligt och flera globala storföretag slussar pengar genom dotterbolag för att på så sätt minimera skatten.  

Exemplet i EU–parlamentets rapport ”Tax shopping Exploring Zara's tax business”  visar hur pengarna flyttas mellan dotterbolag inom den spanska Inditexkoncernen, som äger varumärkena Zara och Massimo Dutti.  

Exemplet visar ett upplägg med det italienska dotterbolaget Massimo Dutti Italia

1. Det schweiziska dotterbolaget, ITX Trading (bolaget ägs till 100 procent av ITX Financien II BV i Nederländerna) köper kläder från underleverantören, i det här fallet ett bolag i Turkiet.

2. ITX Trading säljer plaggen till det spanska moderbolaget för respektive varumärke i koncernen. Plaggen säljs dyrare än vad det köptes in och ITX Trading gör vinst.

3. Det spanska bolag som äger varumärket ( i det här fallet Grupo Massimo Dutti, SA) säljer tillbaka plaggen till ett återförsäljarbolag i respektive land ( i detta fallet Massimo Dutti Italia SRL). Plaggen säljs sedan i butik till slutkunden och bolaget gör vinst.  

4. Det italienska dotterbolaget Massimo Dutti Italia, SRL, betalar fem procent i royalty till bolaget ITX Merken i Nederländerna. Vinsten har flyttats från Italien till Nederländerna och ITX Merken betalar 15 procent i vinstskatt. 

5. Bolagsstrukturen i Nederländerna är snårig och Inditex har över 60 bolag registrerade i landet. Bolagen i Nederländerna äger bolagen i Irland. De irländska bolagen har höga vinstmarginaler och bolagsskatten i Irland är 12,5 procent.  

6. Det schweiziska bolaget ITX Holding, som äger ITX Trading, betalar aktieutdelning till bolaget ITX Financien II (dotterbolag till nederländska Zara Holdings BV). Den sammanlagda aktieutdelningen uppgår till 620 miljoner Euro mellan 2012 och 2014.  

7. Bolagen i Schweiz och Irland är sammanlänkade eftersom det schweiziska ITX Holding också äger irländska bolaget Zara Financien.  

8. Delar av de vinster som genererats i kedjan slussas till moderbolaget Industrias de Diseno Textil SA i Spanien i form av aktieutdelningar.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer