Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så påverkas svenska bolag av Bidens politik Foto: JOE RAEDLE/TT

Så påverkas svenska bolag av Bidens politik

Uppdaterad
Publicerad

Svenska företag kommer tjäna på Bidens förväntade finanspolitik. Det tror finansanalytiker Jonas Olavi som medverkar i veckans Ekonomibyrån.

Joe Biden hade flera klimatsatsningar som vallöften, bland annat lovar han att USA ska återansluta sig till Parisavtalet.

– Biden har en miljöagenda, vilket Trump helt saknar och där har vi många framgångsrika svenska bolag som säkert kommer kunna plocka åt sig en del av den finansieringskakan framöver, säger Jonas Olavi. 

Svenska teknikbolag

Jonas Olavi räknar upp de svenska storbolagen ABB och Alfa Laval bland de som han tror kommer få en ökad efterfrågan från USA när Biden ska genomföra sina politik. 

– USA måste ju skynda på sin klimatomställning, de ligger långt efter övriga länder i världen och det kommer gynna även små teknikbolag här i Sverige som kommit långt på hållbarhetsområdet, säger Jonas Olavi.

”Viktigt att det fungerar i USA”

Ekonomiprofessorn John Hassler är inte lika säker på att svenska företag kommer märka någon skillnad mellan den politik Trump fört mot Bidens kommande finanspolitik.  

– Det är oerhört viktigt att det fungerar i USA, att de håller ihop och att dom deltar i de internationella sammanhangen och försöker verka som en konstruktiv kraft i en orolig värld. Det har stor betydelse för Sverige. Men direkta effekter av skatteförändringar och så är små, säger John Hassler.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer