Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer blir årets pristagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk forskning till Alfred Nobels minne 2019. Något som resulterade i glädjerop i studion. Foto: Jonathan Nackstrand/TT/SVT

Så reagerade experterna i studion på ekonomipristagarna

Uppdaterad
Publicerad

Micael Dahlén, professor i företagsekonomi, bjöd på kramkalas i SVT:s nobelstudio efter att nyheten om att Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2019.
– Äntligen! En kvinna och så ung som får priset, säger han.

Ekonomipriset gick alltså till forskarna Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer för deras forskning om ekonomins roll i att bekämpa fattigdom i utvecklingsländer. Något som genererade glädjerop från Micael Dahlén, professor i företagsekonomi. För en av pristagarna, Ester Duflo har varit en favorit hos professorn länge.

– Jag gillar att hon ser på en sådan stor del på den globala ekonomin som är eftersatt, i utvecklingsländer, säger han.

Per Strömberg, professor vid Handelshögskolan i Stockholm och ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien motiverade valet av de tre pristagarna med att deras forskningsområde är ett av de viktigaste frågorna som forskarvärden håller på med.

”Gjort om radikalt”

– De har ju gjort om utvecklingsekonomin radikalt som vi forskar på. Tidigare var det väldigt teoretiskt. Men vad de här har insett är att för att få till praktiska lösningar för fattiga människor måste vi bryta ner det till individuella saker, säger han.

Genom att hitta de små frågorna kan man få fram olika riktlinjer som forskare och frivilliga organisationer kan använda si gav i kampen mot fattigdom.

– Esther Duflo har i en publikation kallat ekonomer för rörmokare. Man ska som ekonom inte bara sitta på sin kammare utan man ska ut i fältet och fixa problem, säger han.

”Klarar testen”

– De sprudlar verkligen av energi de här forskarna. Deras metod och resultat har stått emot de tester som vi har i vetenskapssamhället. Det är väldigt bra för pristagare som får ekonomipriset, säger  Daniel Waldenström, professor vid Institutet för Näringslivsforskning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer