Zara är ett av Inditexkoncernens mest kända varumärken. Den spanska modegiganten öppnade sin första butik i Stockholm 2003. Foto: TT

Så trixar klädjätten med skatten

Uppdaterad
Publicerad

Genom att slussa pengar genom dotterbolag i lågskatteländer har klädjätten bakom Zara och Massimo Dutti undvikit skatt för mångmiljardbelopp. Nu krävs tuffare krav på storbolagens skatteplanering. 

Den spanska klädjätten Inditex, med kända varumärken som Zara och Massimo Dutti använder upplägg med dotterbolag i lågskatteländerna Schweiz, Irland och Nederländerna för att minimera koncernens skatter. Enligt en ny rapport ska upplägget gjort att Inditex undvikit skatter på 585 miljoner euro, motsvarande 5,7 miljarder kronor, mellan 2011 och 2014.  

Metoderna är lagliga, men ifrågasätts nu i rapporten, som gjorts på uppdrag av den gröna partigruppen (The Greens / European Free Alliance) i EU–parlamentet.  

Liksom flera storbolag som svenska IKEA och den tyska kemikaliejätten BASF ska Inditex ha minimerat skatten genom att slussa pengar via dotterbolag med säten i lågskatteländer. 

Höga vinstmarginaler

Dotterbolag i flera EU-länder, däribland Tyskland, Frankrike och Spanien betalar royaltys till ett bolag i Nederländerna, där bolagsskatten endast är 15 procent. Enligt rapporten ska bolaget i Nederländerna haft intäkter på 3,7 miljarder Euro mellan 2011 och 2015.  

Koncernen har också ett internt finansbolag med säte på Irland. Det bolaget används för transaktioner, försäkringar och lån inom koncernen. På Irland finns också det bolag som ligger bakom varumärkenas e-handel. Den gröna partigruppen menar att Inditex använder detta upplägg för att utnyttja Irlands låga skatter för utländska bolag och på så sätt minimerat vinstskatter. 

I Schweiz ligger det bolag som köper in kläder från underleverantörer i Bangladesh, Turkiet och Marocko. Kläderna som köps in via bolaget i Schweiz säljs sedan vidare till andra bolag inom koncernen och enligt rapporten ska bolaget i Schweiz endast betalat skatter på 7,8 procent.  

Den genomlysning som gjorts av Inditexkoncernens affärer visar att dotterbolagen i Schweiz, Nederländerna och Irland har vinstmarginaler på uppemot 70 procent, vilket är betydligt högre än dotterbolag i andra länder och koncernen som helhet. 

Vanligt upplägg

Flera storbolag minimerar skatten genom transaktioner mellan dotterbolag i olika länder och storbolagens skattemoral har varit en fråga på agendan i flera år, inte minst i ljuset av de så kallade Panamadokumenten. SVT:s Uppdrag Granskning har också visat hur IKEA minimerar vinster genom snarlika upplägg som Inditex.  

I rapporten från den gröna partigruppen höjs röster för mer transparens och obligatorisk rapporteringsplikt av bolagens räkenskaper och hur pengar slussas mellan bolag inom EU, liksom gemensamt underlag för bolagsskatter inom EU och en miniminivå för bolagsskatter.  

Enligt beräkningar från EU-parlamentet förlorar medlemsländerna mellan 40 och 70 miljarder varje år på storbolagens skatteplanerande, något som enligt parlamentet leder till hårdare skattetryck för privatpersoner och företag. 

– Det är dags att medlemsländernas regeringar inför nya åtgärder. EU går i rätt riktning när det gäller skatteplanering, men vi behöver anstränga oss mer för att stoppa de skatteskandaler vi ser runt om i EU, säger partigruppens ekonomiske talesperson Molly Scott Cato i en kommentar. 

Svarar i pressmeddelande

Moderkoncernen Inditex kommenterar rapporten i ett pressmeddelande, där man skriver att koncernen följer rådande skattelagstiftning och att man under perioden varit en de enskilt största skattebetalarna i Spanien.

Inditiex menar också att EU–parlamentet missförstått bolagsstrukturen. 

Inditexkoncernen

Den spanska företagsgruppen är en av världens största återförsäljare inom modesektorn. Koncernen har åtta varumärken.

Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home och Uterqüe. Förra året omsatte koncernen omkring 200 miljarder kronor.  

Bolaget har expanderat kraftigt i Sverige sedan lanseringen här strax efter millennieskiftet. Zara och Massimo Dutti har ett flertal butiker runt om i Sverige.  

Inditexkoncernen omfattar sammanlagt över 100 bolag, med verksamheter inom design, tillverkning och ditribution.  

Bolaget kontrolleras av den medieskygge 80-årige spanjoren Amanico Ortega och den första Zara-butiken öppnades i Spanien 1975. Ortega räknas idag som en av världens rikaste personer med en förmögenhet på över 600 miljarder kronor.  

Koncernen har omkring 152.000 anställda i 45 länder.  

Källor: Bolsa de Madrid (Madridbörsen) Inditex, Forbes   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.