Köerna växer på Arlanda. Hittills är det runt 11.000 passagerare som drabbats av de inställda SAS-flygen. Klockan 8:00 väntas besked om eventuell strejk. Foto: Filip Stiller/SVT Nyheter

SAS-förhandlingarna fortsätter på övertid

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan pilotfacket och SAS fortsätter under natten. Parterna har kommit överens om att skjuta upp strejkvarslet till klockan 8 på torsdagsmorgonen.

– Hittills har 118 avgångar ställts in inför hotet om strejk och 11.000 passagerare uppges hittills vara drabbade, säger Roberto Maiorana, vd för SAS marktjänst till SVT Nyheter.

Vid midnatt gick Svenska Pilotföreningens varsel om strejk för 430 SAS-piloter ut, men parterna fortsätter på övertid.

– Parterna är överens om att skjuta upp verkställandet av varslet till klockan åtta. Förhandlingarna fortsätter och vi hoppas att nå en lösning under natten, säger Rebecca Rosenvinge presskoordinator på Pilotföreningen till SVT Nyheter.

Hot om SAS-strejk

SVT Nyheters reporter på plats rapporterar om en febril aktivitet på plats strax efter midnatt. Delegater springer fram och tillbaka.

Nytt SAS-beslut om flygningar under morgonen

SAS lämnar inga ytterligare kommentarer annat än att inga ytterligare flygavgångar kommer att ställas in under natten. Under onsdagen inställdes 118 avgångar fram till klockan 14 på torsdag. Ett nytt beslut fattas under morgonen om ingen uppgörelse nåtts innan dess.

Strax före halv sex på torsdagsmorgonen hade SAS inga nya inställda avgångar att meddela.

– I nuläget har vi inga planer på att ställa in fler flygningar under dagen. Den information vi gick ut med i går gäller, säger Malin Selander, presschef SAS, till SVT Nyheter.

På Arlanda var det tidigt på torsdagsmorgonen långa köer till SAS ombokningsdiskar.

De flesta av de inställda flygningarna är inrikes men även några långdistansflygningar som Stockholm-Chicago och Köpenhamn-San Francisco påverkas. Sammanlagt drabbas runt 11.000 resenärer av de 118 inställda avgångarna.

Oavsett hur det går i förhandlingarna och även om parterna lyckas nå en överenskommelse så kommer avgångarna ändå vara inställda. Detta för att resenärerna ska veta vad som gäller och få en chans att boka om till andra flighter.

– Vi gör det för att våra kunder inte ska resa i väg och sedan inte komma hem igen i fall det blir strejk, säger Malin Selander till SVT Nyheter.

SAS vill ha flexiblare piloter

Förhandlingarna har pågått i nio dagar och intensivt under onsdagen.

– Det är en svår konflikt eftersom den inte gäller lön, pensioner eller kollektivavtal, säger SAS vd Rickard Gustavsson.

SAS efterlyser ett enklare avtal där piloterna ska kunna anpassa sig till en tuffare konkurrenssituation och flyga mer när kunderna vill resa och mindre när det är lågsäsong.

– Vi har ungefär 30 procent mer kunder på sommaren, säger Rickard Gustavsson.

Uppsagt kollektivavtal

Pilotfackets motiv för att hota med strejk är enligt deras egen hemsida att arbetstillfällen är hotade och att de vill ha balans mellan arbete och fritid. Dessutom upprörs man över att SAS, som delvis ägs av staten, sagt upp kollektivavtalet utan att omförhandla det. Ett agerande som är helt unikt på svensk arbetsmarknad, skriver SPF på sin hemsida.

– Varslet gäller total arbetsnedläggelse för samtliga 430 piloter inom SAS i Sverige, säger Wilhelm Tersmeden, vice ordförande i pilotfackets SAS-sektion, till SVT Nyheter.

20.000 kan drabbas

Om strejken blir av kommer konsekvenserna bli omfattande, enligt SAS vd Rickard Gustafsson.

– En strejk skulle få stora konsekvenser. Upp till 20.000 resenärer skulle kunna drabbas, sade Rickard Gustavsson till SVT Nyheter när bolaget bestämt att 25 avgångar skulle ställas in. Hur många som drabbas om 118 flyg stannar på marken är ännu oklart.

Norska piloter strejkar

Förhandlingarna mellan SAS och det norska pilotfacket bröt samman tidigt i morse. Därmed går i första omgången sex norska piloter ut i strejk från och med i dag.

– Vi kan inte acceptera att bli påtvingade ett tariffavtal av SAS som innebär ytterligare försämringar av våra villkor och som vi menar går ut över flygsäkerheten och våra medlemmars hälsa, säger Rune Sundland, ledare för det norska pilotfacket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hot om SAS-strejk

Mer i ämnet