Foto: TT

Skatteverket specialgranskar ideella föreningar

Publicerad

Skatteverket befarar att ideella föreningars särskilda villkor utnyttjas av kriminella i växande utsträckning. Föreningsformen för med sig högre anonymitet än exempelvis företag och sitftelser. Därför inleder man nu en specialgranskning, skriver DN, som lyfter upp nazisitiska Nordfront och den kontroversiella sajten Avpixlat som exempel på föreningar som ska granskas.

Ideella föreningar i Sverige har länge befunnit sig i en ekonomiskt relativt oreglerad värld, och för med sig en hög grad av möjlig anonymitet för inblandade parter.

Skatteverket befarar nu att dessa omständigheter utnyttjas av kriminella i allt större utsträckning, och inleder nu en specialgranskning av just föreningar, rapporterar Dagens Nyheter.

Kontrollfri zon

Den eller de som driver en ideell förening i Sverige saknar – till skillnad från företag och stiftelser – skyldighet att redovisa vilka som sitter i dess styrelse. Är omsättningen lägre än 80 miljoner ställs heller inga krav på någon årsredovisning.

– De är skyldiga att deklarera skattepliktig verksamhet och ska även lämna in uppgifter om skattefri verksamhet. Även om de inte är bokföringsskyldiga måste de ha ordnade räkenskaper. Men i övrigt är de inte skyldiga att underkasta sig offentlig kontroll eller upprätta årsredovisning, säger Gunnar Högberg, rikssamordnare för Skatteverkets specifika insats mot föreningar och stiftelser, till DN.

DN: En förening blir ju då som en kontrollfri zon för att ta emot och hantera pengar?

– Ja, man skulle nästan kunna uttrycka det så.

Enheten för grov organiserad brottslighet

Det är Skatteverkets enhet för insatser mot grov organiserad brottslighet som kommer att genomföra planerar granskning

– Vi bedömer det som en ökad risk att de går från bolag och enskilda firmor till föreningar för att man då kan vara mer anonym. Det vill vi in och titta på, säger Pia Bergman, rikssamordnare för grov organiserad brottslighet på Skatteverket, till DN.

”Noll i inkomst tyder på något problematiskt”

Som en del av en större granskning uppmärksammar DN också att bland annat att den kontroversiella sajten Avpixlat och nazistiska Nordfront drivs av ideella föreningar. Tidningen har tidigare rapporterat om att företrädarna för dessa saknar redovisad inkomst.

– Har man noll i inkomst och ingen annan som försörjer en, så tyder ju det på något problematiskt, för mat och allt kostar pengar. I själva verket har man ju då någon inkomst och sedan är frågan varifrån den kommer. Från en rent kriminell verksamhet, en förening eller stiftelse eller någon annanstans? Det måste utredas, säger Pia Bergman till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer