Tillverkning av lager vid SKF:s fabrik i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Uppgift: SKF anklagas för nytt kartellsamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Indiska utredare anklagar svenska SKF och tre andra kullagertillverkare för olaglig kartellbildning, skriver nyhetsbyrån Reuters. De ska kommit överens om en gemensam prissättning.

Den 106-sidiga rapporten från den indiska konkurrensmyndigheten CCI är daterad den 6 maj, men har inte blivit offentlig, skriver Reuters som säger sig ha läst en kopia. Underlaget är e-post, telefontrafik och vittnesmål från anställda.

Enligt rapporten deltog nyckelpersoner i två möten för att diskutera hur priserna på kullager avsedda för fordonsindustrin skulle kunna höjas.

Utöver SKF anklagas tyska Shaeffler och de indiska tillverkarna Tata Steel och National Engineering Industries för att ha ingått i samarbetet, som ska ha pågått åtminstone från 2009 till 2011.

SKF förnekar brott

SKF hävdar i ett uttalande att man har hjälpt utredarna och förnekar att man gjort något fel.

CCI har rätt att utdöma böter på upp till tre gånger vinsten, eller 10 procent av omsättningen. Enligt uppgifter till Reuters behandlas rapporten fortfarande internt inom CCI.

2014 bötfälldes SKF och fem andra tillverkare för en europeisk kartell som existerade 2004-2011. För SKF:s del blev bötesbeloppet 2,8 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer