Fredrik Zels satt fast i skuldfällan. Foto: SVT

Fredrik: ”Sms-lån är maffiametoder”

Uppdaterad
Publicerad

Det räcker inte med räntetak eller andra liknande åtgärder kring snabblån . Det menar Fredrik Zels som själv varit fast i skuldfällan.

– Förbjud företagen att låna ut pengar på det här, som jag ser det, nästintill kriminella sättet.

För tre år sedan befann sig Fredrik Zels på botten ekonomiskt. Hans nätpokerspelande hade gått över i ett spelmissbruk och för att finansiera det tog han snabblån på löpande band.

Nya lån till mat

– När jag hade betalat av en del av sms-lånen och räkningarna då hade jag inga pengar kvar till mat. Och vad skulle jag göra då? Då var jag tvungen att ta ytterligare sms-lån för att kunna överleva och köpa mat. Och så fortsatte det under lång tid, berättar Fredrik Zels.

Ond spiral

Tillvaron var hela tiden en kamp för att undvika att hamna hos Kronofogden. Det gjorde han genom att ta nya snabblån för att kunna betala tillbaka de gamla. Steget till att istället gå till banken och be om hjälp var alldeles för långt.

– När jag tog jag sms-lån behövde jag ju inte träffa en bankman som jag skulle tvingas se i ögonen och erkänna att ”jag har det jävligt dåligt ställt och jag är kass på att sköta min ekonomi”. I ställe kunde jag bara skicka iväg ett sms och få pengarna insatta på kontot.

Räddad av sin mamma

När det var som värst hade Fredrik Zels skulder på runt 160.000 kronor till olika sms-lånsföretag och kreditföretag. Till sist fick han hjälp av sin mamma och en vän för att kunna betala av sina skulder och i dag är han skuldfri.

SVT Nyheter träffar Fredrik Zels hemma i hans bostad i Göteborg dagarna innan en statlig utredning, som ska minska riskerna för överskuldsättning, presenteras. Men Fredrik behöver inte vänta in någon utredning för att veta var han står i frågan. Han vill ha ett förbud mot snabblån.

”Laglig maffiaform”

– För mig så är det här en laglig maffiaform där man tjänar pengar på folk som egentligen inte har råd. Man kan inte förbjuda folk att låna pengar men man kan förbjuda företag att låna ut pengar på ett sådant sätt som är, enligt mig, kriminiellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.