Foto: Scanpix

Spanska banker oroar Borg

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg (M) anser att det viktigaste just nu för att stabilisera situationen i eurozonen är att agera snabbt för att lösa den spanska bankkrisen.

-De måste gå igenom sina banker och städa upp det. Men det kan bara fungera om vi samtidigt får tydliga signaler från ECB att de är beredda att tillhandahålla likviditet och stödja systemet, säger han på väg in till ett möte med EU-kollegorna i Luxemburg.

Borg misstror stresstester
Stresstester som presenterades i torsdags visar att spanska banker kan behöva upp till 62 miljarder euro i extra kapital. Marknaden misstror bedömningarna och även Borg tvivlar på om det räcker.
-Jag är inte säker på att det känns realistiskt, säger Borg.

-Spanien har 20 procents arbetslöshet, de har en av de högsta skuldsättningarna i företagssektorn i Europa och de har haft mycket stora fastighetsprisfall. Att det då skulle vara realistiskt att tro att de har en relativt begränsad bankkris – det är klart att man förstår att marknaden undrar.

Euroländerna har redan lovat att de är beredda att stödja de spanska bankerna med upp till 100 miljarder euro. Den spanska regeringen ska senast på måndag komma med en mer specifik begäran om stöd.

-De borde ta till med marginal, vara tydliga med vilka instrument man tänker använda och sedan agera, säger Borg.

Tror att Grekland kommer att misslyckas igen
När det gäller Grekland är Anders Borg inte särskilt optimistisk om att den nya grekiska regeringen ska reda ut det besvärliga läget. Hittills har det alltid visat sig att Grekland inte klarat att genomföra de åtgärder som landet lovat.
-Jag tror att det är realistiskt att anta att det är så det kommer att bli den här gången också. De genomför inte vad de lovar och så står vi där om sex månader med ungefär samma problem på nytt, säger Borg.

-Grekland är ett så litet land, så jag tror inte att det spelar någon stor roll i sammanhanget. Att vi nu ska bli optimistiska om grekernas förmåga att genomföra program, det tror jag är orealistiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer