Sparekonomen: Den globala ekonomin mattas av

Publicerad

Under onsdagen släpper flera svenska storbolag sina delårsrapporter för andra kvartalet, däribland Swedbank och Ericsson. För att förstå vart ekonomin är på väg är det främst bankerna och industrin man ska titta på, säger Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

Utöver Swedbanks och Ericssons rapporter lyfter Bornold fram rapporterna från storindustrin som viktiga nycklar för att förstå den globala ekonomin.

Under morgonen redovisade till exempel SKF en minskad vinst, vilket indikerar att världsekonomin håller på att mattas av, enligt Joakim Bornold.

– Det ligger i linje med vad vi tror. Det är den globala ekonomin som mattas av lite grann.

”Det kommer länge fram”

Enligt Joakim Bornold finns det många orsaker till det, bland annat handelskriget mellan Kina och USA.

– Vi pratar mycket om det, men vi kommer nog inte att se så jättemycket av det i det här kvartalets siffror. Det kommer vi se längre fram om det här fortsätter, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Tiden en viktig faktor

Framför allt kan det innebära att orderingångarna sjunker när konjunkturen ”tappar i självförtroende”.

Ska aktiespararna vara oroliga?

– Det är svårt att veta hur konjunkturen eller aktiemarknaden ska gå. Det man har med sig om man investerar i aktier är tiden. Har du tiden med dig så kommer det också vara lönsamt att ligga kvar i aktiemarknaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer