Stark krona sänker svensk industri

Uppdaterad
Publicerad

En pizza i Rom har blivit billigare för en svensk på semester. Samma sak är det för den som tagit en kopp kaffe i Paris. Sedan mars 2009 har den svenska kronan stigit med nästan 30 procent jämfört med den plågade euron.

Men räkningen för de billigare utlandssemestrarna tas av svenska exportföretag. Husvagnstillverkaren Kabe i Tenhult-Småland är en av dem.

– Tidigare när det varit konjunkturnedgångar har vi alltid kunnat kompensera oss med den här veka svaga kronan, nu är det ju något helt annat som vi måste ta hänsyn till, säger Kabes vd Alf Ekström till SVT.

Kabes halva försäljning går till utlandet – så nu jagar man besparingar genom att välja bort svenska underleverantörer för att kunna sänka priserna på husvagnarna.

Det är ett växande problem för företagen där kronkursen nu närmar sig en smärtgräns där jobb försvinner. Det är också den samlade bild arbetsgivarorganisationen, Svensk Näringsliv har.

– Det finns en smärtgräns och en del (företag) har redan överskridit den. Det är därför vi ser en del nedläggningar, hävdar Stefan Fölster, chefsekonom på Svensk Näringsliv.

Men bakom kronans styrka ligger inte bara en stark svensk ekonomi utan också ett intresse att skydda sina egna pengar – och samtidigt rädda sin egen industri.

Schweiz som också har en allt för stark valuta som plågar landets exportindustri har löst problemet genom att sänka värdet. Landets centralbank säljer schweizerfranc och köper, bland annat, svenska kronor. Något som höjer värdet på svenska kronan.

Före 2010 ägde den schweiziska centralbanken inga kronor men vid årsskiftet hade den drygt 7 miljarder. Året efter var summan nästan dubbelt så stor. Valutareserven redovisas beloppsvis bara på helår men bankens kvartalsrapporter tyder på att man äger mer kronor i år. Dessutom kan ju banken ha ägt mer kronor under året.

Men att den svenska Riksbanken aktivt skall sänka kronans värde är till och med arbetsgivarna tveksamma till. Stefan Fölster menar att det finns utrymme för Riksbanken att sänka räntan. Något som också skulle sänka värdet på kronan. Men det skulle också elda på utlåningen till hushållen, vilket skulle skapa andra problem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.