Enligt riksbankschef Stefan Ingves är det viktigt att alla hushåll räknar fram hur stora lån de kan ta. Foto: Emil Langvad/TT

Stefan Ingves: Bolåneräntorna kommer fördubblas

Uppdaterad
Publicerad

Hushållen kan komma att få kraftigt höjda bolåneräntor framöver, uppger riksbankchefen Stefan Ingves.

– Om vi får rätt kommer räntorna att stiga under överskådlig tid. Räntorna på bolån kommer då att fördubblas, säger han i en utfrågning i finansutskottet, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Beskedet kom i en utfrågning i finansutskottet på torsdagen.

– Om vi får rätt kommer räntorna att stiga under överskådlig tid. Räntorna på bolån kommer då att fördubblas, säger riksbankschefen Stefan Ingves, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Riksbanken räknar med att höja räntan med cirka 0,5 procent per år de kommande åren, och att reporäntan kommer ligga på drygt 1 procent 2021, sade Stefan Ingves nyligen i en chatt med SVT:s läsare.

Han sade också att en normal nivå för den penningpolitiska räntan ligger på mellan 2,5 och 4 procent på lång sikt, enligt riksbankens bedömning.

Enskilda hushåll kan påverkas

Enligt Stefan Ingves är det viktigt att alla hushåll räknar fram hur stora lån de kan ta.

Han sade också att det inte kan uteslutas att enskilda hushåll kommer påverkas.

– Har man räknat fel kommer säkert en och annan att få ta konsekvenserna av det, sade han vid utfrågningen.

Enligt vice riksbankschef Martin Flodén måste riksbanken, vid en stigande inflation, agera med mer kraftfulla räntehöjningar, vilket skulle påverka högt skuldsatta hushåll.

Stefan Ingves. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.