Victoria Tower i Kista i norra Stockholm. Foto: TT

Stockholm – ett Silicon Valley i Europa 

Publicerad

Stockholm har blivit en av de hetaste städerna när det kommer till nya techbolag. Nu väljer allt fler att flytta till Stockholm för att starta företag här.

De senaste tio åren har Stockholms betydelse vuxit till ett mekka för nya techföretag och stadens attraktionskraft har stigit i takt med att flera bolag har fått internationella genombrott. 

Snabbväxare

Musiktjänsten Spotify och betaltjänstföretaget Klarna är tillsammans med spelföretagen King och Mojang några exempel på snabbväxande techbolag som satt Stockholm på kartan. 

Enligt stadens näringslivföretag Stockholm Business Region har en ny trend kunnat skönjas de senaste året, nämligen att allt fler flyttar till Stockholm för att starta nya företag.  En av dem som valde att starta sitt bolag i Stockholm är israelen Meni Morim, grundare av företaget Findify som utvecklar tjänster inom e-handel. 

Han berättar att flera städer, däribland Tel Aviv, Berlin och Dublin var aktuella, men att valet föll på Stockholm. 

– Vi valde Stockholm eftersom det var bästa staden för oss. 

Lyckad kombination trots krasch

Det som lagt grunden för Stockholms framgångar är utbildningar, utbredd kunskap om IT samt stort intresse för ny teknik. Stockholm och Sverige upplevde runt millennieskiftet en snabbartad uppgång och expansion inom IT. Det slutade bekant som i en krasch, men enligt bedömare som SVT talat med finns nu mer kunskap och större förståelse båda bland företag och hos investerare. 

– Det är ett bra ”ekosystem” av entreprenörer och andra företag och man stöttar varandra och det är den största likheten mellan Sverige och USA, säger Meni Morim. 

Gott om pengar

God tillgång på riskkapital är också avgörande för att nya företag ska kunna växa. Enligt beräkningar som Dagens Industri gjort finns omkring sex miljarder kronor i riskkapital i Stockholm i dag. Andra bedömare nämner summor på närmare nio miljarder kronor. 

Enligt en av fonderna, Creandum, har det skett investeringar på omkring tre miljarder kronor bara i år. Den största investeringen har skett i Spotify som fick in omkring 900 miljoner kronor i en nyemmission tidigare i år. 

En annan framgångsfaktor är att pengar som skapas i nya bolag också återinvestras. Det siker vanligtvis genom att entreprenörer som sålt sina företag använder delar av vinsten som riskkapital till bolag i uppstartsfaser. 

Branschen sysselsätter enligt Stockholm Business Region omkring 190.000 personer. Tusentals nya bolag tillkommer varje år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer