Resenärer kan behöva vänta till i höst för att få resor återbetalade. Foto: TT

Stockholmsbörsen slår rekord efter vaccinnyhet

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsbörsen rusade likt övriga börser – och stängde på rekordnivå. Aktiemarknaderna jublade efter nyheten om läkemedelsjätten Pfizers positiva resultat från en vaccinstudie mot corona.

– Om det visar sig att vaccinet är effektivt så minskar det osäkerheten och det gillar ju börsen, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Det breda OMXS-indexet stängde på plus 2,6 procent, efter att tidigare under dagen snuddat på 4 procent. Därmed ligger Stockholmsbörsen på den högsta nivån någonsin, och raderar ut det gamla historiska rekordet från den 12 oktober i år.

Vissa av de större Europabörserna lyfter ännu mer. Parisbörsen är upp över 7,5 procent.

Vaccinbesked bakom uppgång

Beskeden från Pfizer och Biontech om att man utvecklat ett vaccin som är 90 procent effektivt för att förebygga covid-19 ligger till grund för uppgången.

– Det är mer än man vågat hoppats på. Kan vi ha ett så effektivt vaccin klart inom kort så är ju det positivt för både tillväxten och börsen, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Flertalet tungviktare steg kraftigt. Klädkedjan H&M slutade i topp bland storbolagen med en uppgång på nästan 9,9 procent. SAS-aktien steg med 24,4 procent.

– Nu ökar sannolikheten för att vi har ett vaccin på plats inom en relativt snar framtid och därmed kunna återgå till ett mer normalt liv med mer normala vanor. Det är därför vi såg uppgångar på de här extremt pressade aktierna som Scandic, Pandox, H&M och SAS.

Optimalt valresultet

Utgången i det amerikanska presidentvalet där demokraten Joe Biden valts till ny president, men troligtvis utan majoritet i senaten, ses dessutom som en optimal situation ur ett aktiemarknadsperspektiv.

– Biden vill genomföra stora stimulanser som på sikt kommer lyfta tillväxten. Men den del av Bidens politik som marknaden inte gillar är skattehöjningarna. Om han inte får majoritet i kongressen är hans möjligheter att genomföra skattehöjningar väldigt små och det gillar aktiemarknaden. Höjda bolagsskatter hade slagit direkt på vinsterna för amerikanska bolag, säger Maria Landeborn.

Oljepriset upp

Under måndagen lyfte också oljepriset kraftigt, plus 7 procent, samtidigt som guldet faller eftersom världens investerare ser tydliga ljus i coronatunneln och därmed intar en mer riskfylld placeringsstrategi i hopp om att ekonomin ska vända upp.

På hemmaplan stärks kronan till den starkaste nivån gentemot dollarn på 28 månader och kostar nu 8:58, skriver Reuters.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet