Stor prisskillnad på elnäten

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 7.000 kronor om året skiljer det i kostnad mellan det bästa och sämsta elnätet i Sverige. Det visar en ny undersökning som gjorts av Villaägarna där man rangordnat elnäten. Sämst är Fortums nät i Värmland med omnejd och bäst är Lidköping.

Villaägarna har gått igenom Sverige samtliga elnät och rangordnat dem efter hur dyra dem är i förhållande till en rad faktorer som folkmängd och elnätens längd. Sämst är eljätten Fortum, vars samtliga nät i Sverige finns med på de tio elnät som Villaägarna anser är sämst i landet. Och en förklaring till det är att Fortum vill tjäna pengar.

– Det är klart att det har betydelse för det här med avkastning mellan olika ägare. Vi är en kapitalintensiv verksamhet. Vill du inte ha någon avkastning så är det klart att det har en viss betydelse på priserna. Det är ofrånkomligt, säger Bengt Johansson, ansvarig för elnätsreglering på Fortum.

Ren vinst för bolaget

Fortums elnät har blivit en guldgruva för bolagets ägare, där finska staten har majoriteten av aktierna. Enligt den senaste årsredovisningen var vinsten 1,6 miljarder kronor.

Det betyder att 29 procent av vad kunderna betalar är ren vinst för bolaget. För en villaägare som bor i Fortums elnät i Värmland betyder det att över 3.300 kronor av elräkningen är ren vinst för Fortum.

– Jag tror personligen att det inte bara är vinsten som är intressant utan också om man har ett väl fungerande elnät, säger Bengt Johansson.

Villaägarnas sämstalista (se karta) domineras av de stora eljättarna och täcker en stor del av södra Sverige. Förutom Fortum finns även Eon och Vattenfall med på listan.

– De stora är dyra. Det borde vara tvärtom då det finns stordriftsfördelar. De stora borde vara billigare men de stora är dyrare. Det beror på att de har högre avkastningskrav. Ägarna vill ta ut högre vinst, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

Godkänns av myndighet

Sveriges bästa elnät finns i Lidköping enligt Villaägarnas bedömning. Där drivs elnätet av den kommunala förvaltningen, vilket innebär att inte en krona tas ut i vinst.

– Om du är kund i Lidköpings elnät då betalar du bara för elnätet och ingenting annat, säger Lars-Göran Färdig som är elnätschef Lidköpings kommun.

– Det är upp till dem. Vi bedriver affärsverksamhet och ska ge en rimlig avkastning till våra ägare, säger Bengt Johansson på Fortum.

Skillnaden mellan det bästa och sämsta elnätet är närmare 7.000 kronor om året. Och då det är den statliga myndigheten Energimarknadsinspektionen som godkänt priserna tycker Villaägarna att det är dags för regeringen att agera.

– Regeringen måste skärpa den här prisregleringen. Man måste ändra sättet som man beräknar priserna på så att det blir tuffare reglering för bolagen, säger Jakob Eliasson som är samhällspolitisk chef på Villaägarna.

Elnätet

  • Det svenska elnätet kan liknas vid vägnätet, där det finns motor- , riks- och lokalvägar.
  • På stamnätet som ägs av staten och förvaltas av Svenska Kraftnät, transporteras elen från de stora kraftverken till de regionala elnäten. Stamnätet är med andra ord elnätets ”motorvägar”. Från regionnäten förs elen vidare via lokalnät till elanvändarna.
  • De runt 170 företag som äger de svenska elnäten driver dessa med ensamrätt inom sina geografiska områden. Anledningen till detta är att det skulle vara både samhällsekonomiskt och miljömässigt olämpligt att bygga parallella elnät över hela landet.
  • Eftersom det saknas konkurrens har Energimarknadsinspektionen (Ei) som uppgift att granska skäligheten i den nätavgift som elnätsföretaget tar ut av dig som kund.
  • Källa: Konsumenternas Energimarknadsbyrå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.