Stora Enso varslar

Uppdaterad
Publicerad

De tuffare tiderna i skogs- och massabranschen gör att 530 personer kan förlora jobben.

Stora Enso planerar att omstrukturera sin verksamhet genom att stänga en pappersmaskin i Hylte Bruk i Sverige och lägga ned Ruovesi wellpappsanläggning i Finland. De planerade åtgärderna beräknas minska de årliga kostnaderna med 36 miljoner euro och personalen med 530 personer. Dessutom varslas  60 anställda på bruket i Skutskär om uppsägning. 

– Det är alltid tråkigt att behöva komma med ett sådant här besked, men det är nödvändigt för att vi ska vara fortsatt konkurrenskraftiga, säger Lars Ericson, tillförordnad platschef i Skutskär till SVT Gävledala.

Effektiviseringar planeras också vid andra anläggningar i Finland. Den finländsk-svenska skogsindustrijätten Stora Enso presenterade idag sin rapport för årets tredje kvartal.

Företaget redovisar en vinst före skatt på 102,2 miljoner euro, motsvarande cirka 880 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 113,4 miljoner euro motsvarande period 2011.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 108 miljoner euro, enligt Reuters sammanställning. Omsättningen uppgick till 2 694,1 miljoner euro, jämfört med 2 739,3 miljoner euro ett år tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.