Stora Enso varslar

Uppdaterad
Publicerad

De tuffare tiderna i skogs- och massabranschen gör att 530 personer kan förlora jobben.

Stora Enso planerar att omstrukturera sin verksamhet genom att stänga enpappersmaskin i Hylte Bruk i Sverige och lägga ned Ruovesi wellpappsanläggningi Finland. De planerade åtgärderna beräknas minska de årliga kostnaderna med 36miljoner euro och personalen med 530 personer. Dessutom varslas  60 anställda på bruket i Skutskär omuppsägning. 

– Det är alltid tråkigt att behöva komma med ettsådant här besked, men det är nödvändigt för att vi ska vara fortsattkonkurrenskraftiga, säger Lars Ericson, tillförordnad platschef i Skutskär tillSVT Gävledala.

Effektiviseringar planeras också vid andra anläggningar i Finland. Denfinländsk-svenska skogsindustrijätten Stora Enso presenterade idag sin rapportför årets tredje kvartal.

Företaget redovisar en vinst före skatt på 102,2miljoner euro, motsvarande cirka 880 miljarder kronor. Det kan jämföras medvinsten på 113,4 miljoner euro motsvarande period 2011.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 108 miljoner euro, enligtReuters sammanställning. Omsättningen uppgick till 2 694,1 miljoner euro, jämförtmed 2 739,3 miljoner euro ett år tidigare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.