• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Foto: Scanpix

Sverige slår rekord i byggpriser

Publicerad

Sverige har de högsta priserna på att bygga bostäder i hela EU. En förklaring är de höga vinsterna som byggbolagen tar ut på bostadsrätter. Det visar Rapports granskning. Och bostadsministern är bekymrad.

Av de 27 medlemsländerna i EU spelar Sverige i en helt egen division. Det visar den senaste statistiken från Eurostat som visar hur situationen såg ut år 2011. Snittpriset för att bygga bostäder i Sverige är 72 procent över genomsnittet i EU. Sverige ligger därmed långt före länder som Danmark, Österrike och Tyskland som kommer närmast på listan.

En av förklaringarna till de höga byggpriserna hittar man ute i den exklusiva Stockholmsförorten Lidingö. Där bygger JM bostadsrätter i ett gammalt industriområde.

– Det är väl maximerad vinst som man är ute efter och då blir det vad man kan få ut för lägenheterna, inte vad de kan kosta, säger Mikael Södergren som är lagbas på JM.

Det handlar alltså inte om vad det kostar att bygga utan vad bolagen kan ta ut för priser. Under de senaste tio åren har priset på bostadsrätter exploderat. För de bostadsrätter som nu byggs ute på Lidingö ligger priserna i intervallet 2,6 miljoner kronor till 16 miljoner kronor.

Gör nära 19 procent vinst

I JM:s senaste kvartalsrapport står det att när bolaget bygger egna bostadsrätter i Stockholm är vinsten hela 18,8 procent. Det betyder att om JM säljer en bostadsrätt för fem miljoner kronor så är nästan en miljon kronor ren vinst.

Vinsten har legat på hög nivå de senaste åren, trots finanskris och trots att efterfrågan på de dyraste bostadsrätterna har gått ner. Men i stället för att sänka priserna så har byggbolagen minskat på sin produktion och sagt upp personal.

– Det tyder på företagen har möjlighet att sätta priset på marknaden. Det är bostadsbyggarna som kan sätta priset, säger Bengt Hansson som är analytiker på Boverket. 

Innebär det att de hellre sänker produktionen än sänker priserna?

– Det är vad data tyder på. Låg produktion, hög vinst, höga priser, säger Bengt Hansson.   

JM:s vd Johan Skoglund bekräftar bilden. För trots att företaget dragit ned på produktionen och varslat personal så sent som i mars ligger priserna kvar på en hög nivå.

– Vi har inte sänkt priserna för det är fortfarande en så stor efterfrågan på det lilla som byggs, säger han. Därför blir det en väldig stabilitet på prisnivån.

Bostadsministern bekymrad

Boverkets undersökning visar att det är de höga bostadsrättspriserna som styr produktionen av bostäder. De höga vinsterna på bostadsrätter har blivit ett problem för hela branschen. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) är bekymrad:

– Jag tycker framför allt att det indikerar att något inte fungerar bra eftersom man kan göra så stora vinster och att det då inte kommer in fler aktörer som bygger, säger Stefan Attefall.

– Det visar att det finns brister i tillgången på mark, för fanns det tillgång till mark så skulle fler aktörer vilja bygga med de vinstmarginalerna.

På bygget på Lidingö undrar byggjobbarna varför det inte byggs några bostäder som vanligt folk har råd med.

– Man kanske skulle kolla lite mer vad samhället behöver i stället för att maximera vinster hela tiden, säger Mikael Södergren.

– Man skulle försöka få en jämnare konjunktur så att man kan behålla sina jobb under en längre tid. Det tjänar vi nog allihopa på.

Pris för bostadsbyggande i EU

  • Sverige +72 %
  • Danmark +38 %
  • Österrike +32%
  • Tyskland +31%
  • Luxemburg +22%
  • Finland +18%
  • Nederländerna +18%
  • Frankrike +17%
  • Belgien +1%

Dessa länder har priser som ligger över genomsnittet inom EU. I Sverige är priserna alltså 72 procent över genomsnittet i hela EU medan de i till exempel Belgien ligger på nästan samma nivå som medeltalet för EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.