Karin Lindkvist, senior åklagare, har sedan i fjol haft ett tjugotal utredningar som hon lagt ned. Foto: SVT, Erik Mårtensson/TT

Svårt att väcka åtal för permitteringsfusk

Uppdaterad
Publicerad

36 miljarder kronor har betalats ut i stöd för korttidsarbete, men lagstiftningen gör det svårt att åtala och döma de som fuskar med stödet. Det säger både åklagare och regeringens egna utredare. Hittills har det bara väckts ett åtal för misstänkta bedrägerier med stödet.

 – Jag tror att prognoserna för åtal är ganska dåliga faktiskt. Det är svårt att kunna styrka de här brotten av flera olika skäl, så min prognos är att det inte kommer bli särskilt många åtal med de bestämmelser vi har, säger Karin Lindkvist, senior åklagare vid City åklagarkammare i Stockholm.

Tillväxtverket har fått in uppåt tretusen tips om misstänkt fusk med stödet för korttidsarbete och myndigheten hade i slutet av juni gjort 149 polisanmälningar. 36 miljarder kronor har betalats ut så här långt, men än så länge har bara ett åtal väckts för misstänkta bedrägerier med stödet. Och det är problem med att få ihop de misstänkta brotten med lagstiftningen, det säger flera åklagare som SVT talat med.

– Enligt min uppfattning så krävs det att det är en felaktighet vid tidpunkten för själva ansökan för att det överhuvudtaget ska kunna vara ett brott. Just den biten är ju väldigt svår att visa på eftersom själva ansökan har ett format där det är väldigt enkelt att bara klicka i och få en utbetalning, säger Karin Lindkvist, senior åklagare. Hon har sedan i fjol haft ett tjugotal utredningar som hon lagt ned.

”Borde införa ett bidragsbrott för företag”

Det här problemet togs även upp av regeringens utredare när han i december lämnade över sina förslag till åtgärder för att motverka brott med coronastöden

– Vi gav den rekommendationen att man borde införa ett bidragsbrott för företag. Ett sånt brott finns skapat för omställningsstödet som Skatteverket har så det har öppnats för att göra en sådan förändring, säger Stefan Strömberg, tidigare lagman och regeringens utredare.

Utnyttjar systemen

Utredningen med förslagen lämnades till justitieminister Morgan Johansson (S). SVT nyheter har sökt honom genom hans pressekreterare och ställt frågor om det pågår någon översyn kring hur brott mot stödet ska kunna motverkas, men har ännu inte fått något svar.

– Vi tycker definitivt att det behöver prioriteras, det är otroligt mycket pengar och jag tror att det blir fler sådana här bidragsmodeller i framtiden. Det måste finnas rimliga garantier att de inte blir utnyttjade, säger Stefan Strömberg.

Och åklagaren tycker att det är olyckligt att så få lagförs för misstänkta brott med korttidsstödet.

– Det drar till sig människor som inser att man kan utnyttja systemen. Det är enorma summor som gått ut men dessvärre kommer vi nog inte komma så pass långt på brottsbeskämpande väg som vi  hade hoppats på, säger Karin Lindkvist, senior åklagare.

Har du tips kring misstänkt fusk med corona-stöden?

Tipsa SVT:s granskande reportrar på denna sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.