EKN:s kommunikationschef Beatrice Arnesson säger att EKN kan ogiltigförklara en affär om det är så att Ericsson har mutat en motpart. Foto: Lasse Kärkkäinen/Pressbild/EKN, Maja Suslin/TT

Svensk myndighet utreder sig själv efter Ericssons misstänkta mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Nya uppgifter har kommit fram gällande korruptionsmisstankarna mot Ericsson. Nu ska den exportfrämjande myndigheten EKN utreda sin egen roll i de misstänkta affärerna.

Ericsson har avsatt tolv miljarder kronor för att kunna betala eventuella böter kopplade till en korruptionsutredning i USA.

Enligt ett pressmeddelande från telekomjätten har brott mot företagets affärsetiska kod avslöjats i sex länder i Asien, Mellanöstern och Afrika.

Nu står det klart att den svenska myndigheten Exportkreditnämnden (EKN) ska utreda sin egen roll i den misstänkta korruptionshärvan.

– Vi kommer att kunna identifiera vissa transaktioner, hur många och vilka de är vet vi inte i nuläget, säger Beatrice Arnesson, EKN:s kommunikationschef.

EKN kan ogiltigförklara affären

Enligt Arnesson får inte Ericsson föregå den amerikanska utredningen och berätta vilka affärer det handlar om.

– Därför kan vi inte heller undersöka om vi är med i deras affärer. Vi kommer att vänta på att de amerikanska myndigheterna går ut med sin rapport. Då kommer det vara möjligt för Ericsson att redogöra för vilka affärer det rör sig om, säger hon.

SEK: Inga nya åtgärder

EKN har som uppdrag att främja svensk export genom att ge statliga garantier för lån i samband med exportaffärer. Likt ett försäkringsbolag garanterar de betalningen om köparen inte gör rätt för sig. Med garantin i ryggen kan lån sedan tas av statligt ägda Almi eller Svensk Exportkredit (SEK).

Om ni har garanterat en affär där Ericsson har mutat en motpart, vad händer då?

– Då kan EKN ogiltigförklara affären. Om det rör sig om en långivande bank, då kan banken agera genom att sluta betala ut lånet, säger Beatrice Arnesson.

Statliga Svensk Exportkredit känner inte heller till vilka affärer det gäller.

– Vi kommer att ta reda på så mycket information vi kan. Vi accepterar inte korruption i affärer som vi medverkar i, skriver SEK:s kommunikationschefen Petra Könberg i ett mejl till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.