Klädkedjan Kappahls produktion i Kina har stoppats. Foto: Helena Landstedt/TT

Svenska klädjättarna bromsas av coronaviruset

Publicerad

Coronaviruset har satt delar av Kina ur spel vilket påverkar även svenska företag. Bland de drabbade finns de svenska klädkedjorna vars kollektioner riskerar att försenas.

– Det kan bli svårt att skeppa hem det vi redan producerat, säger Charlotte Högberg på Kappahl.

För att minska spridningen av det nya coronaviruset har kinesiska myndigheter förlängt nyårsledigheten i landet fram till måndag och uppmanat företag och industrier att hålla stängt. Det rådande produktionsstoppet påverkar även svenska företag, inte minst de stora klädkedjorna.

– Det som vi som konsumenter förväntas köpa till våren är förhoppningsvis redan på plats i Sverige, men för det som ska köpas till sommaren och mot hösten finns det risk för störningar, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Coronapandemin

Svenska Kappahl har runt 40 procent av sin produktion i Kina och följer utvecklingen i landet noga.  

– Så här långt har vi fokuserat på att ta hand om våra kollegor. Vi har hållit de anställda på våra produktionskontor i Shanghai och Hongkong hemma och stoppat alla resor inom och till och från Kina, säger Charlotte Högberg, kommunikationschef på Kappahl.

Svårt att få tag på tyg

Produktionsstoppet har ännu inte påverkat Kappahls verksamheten i någon större utsträckning men skulle det förlängas ytterligare kan det få konsekvenser för kommande kollektioner.  

- Det kan exempelvis bli svårt att skeppa hem det vi redan producerat om sjötransporterna ställs in. Och få tag på tyger eftersom Kina är en väldigt stor tygtillverkare, säger Charlotte Högberg.

De övriga 60 procenten av Kappahls produktion är dock i gång som vanligt. 

- Kappahl producerar i många länder, exempelvis Indien och Bangladesh, så vi har andra alternativ. Vi håller på att se över dem nu, säger Charlotte Högberg. 

Även H&M har en del av sin produktion i Kina. Ulrika Isaksson, presskontakt på H&M-gruppen, skriver i ett mejl till SVT att produktionen brukar vara låg i Kina den här tiden på året på grund av nyårsledigheten men att ett längre uppehåll kräver åtgärder.  

“Om viruset fortsätter att spridas kommer vi behöva se över planeringen av vår produktion”, skriver hon. 

”Behöver behålla lugnet”

Förutom modehusen finns flera svenska elektronikföretag i de södra delarna av Kina. Trots att vissa förseningar är att vänta tror Mats Hedenström att handeln kommer att hitta nya vägar för export och import om det blir nödvändigt.

– Vi behöver behålla lugnet och komma ihåg att de som verkligen drabbas är de som blir sjuka. Om vi får någon liten försening är det relativt sett inte lika illa, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet