Upplägget cum-cum beskrivs av de som är involverade i affärerna, det vill säga banker, skatterådgivare och advokater, som en laglig skatteplanering. Men flera länder har börjat skärpa synen på den här typen av upplägg eftersom de anser att uppläggen ofta enbart syftar till att undvika skatt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Sverige kan ha förlorat miljarder i kontroversiella skatteupplägg

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kan nu visa att Sverige kan ha utsatts för skatteförluster i miljardklassen genom omstridda skatteupplägg. Affärerna har gjorts enligt samma mönster som de skatteupplägg som avslöjades av en stor internationell granskning i oktober och där många stora europeiska banker pekades ut för att ha medverkat.

Mellan åren 2006 och 2017 gjorde svenska staten återbetalningar av så kallad kupongskatt på aktier till utländska aktieägare om totalt 14,3 miljarder kronor. Men bakom skatteutbetalningarna ligger sannolikt ett antal skentransaktioner, enligt SVT:s granskning. En stor del av återbetalningarna beror troligen på avancerade skatteupplägg som kallas cum-cum och som syftar till att komma åt skatteutbetalningar.

– Det har ju framkommit att det fluktuerar bland bankerna, att skattelån stiger vid utbetalningstillfällen av utdelningar. Men om det är en otillbörlighet i det, det låter jag vara osagt, säger Ulrika Vretendahl, processförare på skatteverket till SVT. 

Bankerna & skatteplundringen

Upplägget cum-cum beskrivs av de som är involverade i affärerna, det vill säga banker, skatterådgivare och advokater, som en laglig skatteplanering. Men flera länder har börjat skärpa synen på den här typen av upplägg eftersom de anser att uppläggen ofta enbart syftar till att undvika skatt.

SEB pekas ut

I SVT:s granskning som publicerades i oktober och november och som genomförts med bland annat den tyska researchredaktionen Correctiv, är det en svensk bank som återkommer när det gäller denna typ av skatteplanering. Det är Wallenbergkontrollerade banken SEB.  

En tidigare SEB-chef sade till SVT i oktober att banken utför den här typen av skatteupplägg även i Sverige. 

– I stor sett har vi utfört detta i princip fram tills idag. Cum-cum är en sorts standardtransaktion som sker i bland annat Frankrike, Holland, Norge – vart som helst.  

Han berättade också att SEB utfört cum-cum så länge han jobbat där.

– Vi har gjort detta med stora belopp under i stort sett alla år, sade han.  

Tvingades betala tillbaka en miljard kronor

Men SEB svarar i flera mejl till SVT att man inte har kundrelationer där ”det enda syftet är att undvika att betala skatt” och att ”alla affärer görs i enlighet med gällande lagstiftning och regelverk”, något även bankens vd Johan Torgeby sade i en intervju med SVT den 25 oktober. 

Efter granskningen, i bankens kvartalsrapport i oktober, skrev SEB att man utfört så kallade cum-cum i Tyskland. SEB har också fått underkänt av tyska skattemyndigheter för cum-cum-upplägg. Men SEB kräver att skattekraven återkallas.

I Schweiz underkände landets högsta domstol 2015 ett cum-cum-upplägg där SEB tvingades betala tillbaka närmare en miljard kronor som de oriktigt tjänat på uppläggen.

Medger skatteupplägg i Danmark

SEB medger nu också i ett mejl till SVT Nyheter att man gjort skatteupplägg i Danmark. Banken skriver att man inte gjort några sådan upplägg via sitt danska dotterbolag, men medger att man utfört uppläggen med danska aktier fast via Sverige: 

“Den värdepapperslåneverksamhet som SEB utfört från Sverige i danska värdepapper har varit begränsad och utförts i enlighet med gällande lag, marknadspraxis och egna affärsprinciper”, skriver Laurence Westerlund på SEB:s pressavdelning.

Detta är cum-cum

Affärerna görs vid den tidpunkten varje år då aktieägarna får så kallad utdelning, det vill säga ränta på sina aktier som en del av bolagets vinst. Om aktiernas ägare bor utomlands eller ägarbolaget är registrerat i ett annat land så behåller Skattemyndigheten en del av pengarna som skatt, i Sverige så kallad kupongskatt. 

Eftersom många länder, precis som Sverige, har dubbelbeskattningsavtal med en rad länder – med syftet att undvika att man betalar samma skatt två gånger – kan man ansöka om att få tillbaka den skatt som skattemyndigheten har innehållit. 

Många bolag som äger aktier utomlands lånar ut sina aktier till stora banker under några få dagar vid själva tidpunkten för utdelningen. En tidpunkt som oftast är på våren. Mot en avgift kan banken göra olika typer av avdrag, avdragsmöjligheter som uppstår i några av de många komplexa affärer en bank genomför. Avdrag som till exempel en privatperson inte har möjlighet att genomföra. 

Efter affären lämnar banken tillbaka aktierna till den ursprungliga ägaren med utdelningen minus en avgift som banken tar. En avgift som ofta är runt fem procent av utdelningen. På så sätt har ägaren trollat bort kapitalskatten på aktien. I Sverige är kupongskatten normalt 15 procent. I länder som Tyskland och Schweiz betydligt högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet