Det är besöksnäringen som får ta den största smällen, framför allt hotell-, restaurang- och transportbranschen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sverige tappar 261 miljoner från besöksnäringen – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har fått förödande konsekvenser för den svenska besöksnäringen. Företagen förlorar 261 miljoner kronor dagligen när turismen uteblir. Omkring 100 miljoner av dem faller bort från Stockholm.

– Det här är ingen inbromsning, det är en tvärnit, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Förra året bidrog de utländska turisterna med åtta miljarder till den svenska ekonomin under mars månad.

Den siffran har minskat med nästan 100 procent i år, enligt statistik från Stockholms Handelskammare.

Coronapandemin

– Mars är generellt sett en månad med ganska låg turism till Sverige, så det kommer röra sig om ännu mer pengar de kommande månaderna, säger Stefan Westerberg, vid Stockholms Handelskammare.

”Kommer bli ännu mer varsel framöver”

Det är besöksnäringen som får ta den största smällen, framför allt hotell-, restaurang- och transportbranschen.

– Det är många företag kommer gå i konkurs om inte situationen vänder snart. Läget är totalt nattsvart. Det är mycket varsel och kommer bli ännu mer framöver. Besöksnäringen håller på att dö och det kommer ta lång tid för den att återhämta sig, säger Stefan Westerberg.

Slår hårt mot unga och utrikesfödda

Småföretagarna kommer att få det svårast att komma på fötter igen enligt Stefan Westerberg, men de förlorade intäkterna påverkar även vissa grupper i samhället mer än andra.

– Det är många unga och utrikesfödda som jobbar inom de här branscherna. Förlorar de sina jobb tror vi att det kommer leda till ökad långtidsarbetslöshet och ett större utanförskap, säger han.

Vad behövs för att rädda verksamheterna?

– De nödpaket som kommit från riksbanken och regeringen tycker vi är bra. Men pengarna måste ut till företagen snabbt, det är inte fråga om månader utan dagar.

– Nödpaketen innebär dock lån som måste betalas tillbaka på sikt vilket gör att företagen kommer behöva kämpa en lång tid framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet