Flygbild över centrala Stockholm med Tegelbacken, Centralbron med Strömsborg och Helgeandsholmen med riksdagshuset. Stadshustornet sticker upp i förgrunden. Foto: Bertil Ericson/TT

Sveriges kommuner behöver miljarder – då bygger egna organisationen dyrt

Uppdaterad
Publicerad

När Sveriges kommuners och landstings egna organisation, SKL, ska bygga nytt kontor blir det i toppläge i Stockholms innerstad för miljardbelopp. Samtidigt talar organisationen ständigt om det mångmiljardbehov av tillskott till landets kommuner för att klara att upprätthålla välfärden.

SKL planerar att flytta till ett nytt kontor, på en ännu mer central plats i Stockholm till en av tidningen Fastighetsvärlden beräknad kostnad av ungefär 2 miljarder kronor.

På Tegelbacken ska ett stort hus rivas och ge plats för SKL:s nya huvudkontor. Men SVT får inte ställa några frågor om nybygget. I ett mejl får vi till svar att det gamla kontoret behöver repareras och verksamheten effektiviseras, men ingen uppgift om köpesumman.  

Handlar om att klara personaltätheten

Vi får alltså inte tala med SKL om nybygget. Däremot berättar SKL återkommande om kommunernas och landstingens behov av mer pengar för att klara välfärden för invånarna:

– Om vi fortsätter att ge medborgarna service på det sätt vi gör nu så skulle underskottet fortsätta att öka med 20 miljarder varje år, sa Annika Wallenskog chefsekonom på SKL i SVT Agenda den 23 februari i år.

Det handlar om att klara personaltätheten inom skola vård och omsorg, säger SKL.

”Ses som den mest attraktiva”

SVT frågade en av Sveriges mest kända kommersiella fastighetsvärderare JLL, och analyschefen Cecilia Gunnarsson, om SKL:s val av nytt kontorsläge.

– Guldläge. Fastigheten tillhör en marknad i Stockholm som ses som den mest attraktiva, säger hon.

Kalix hamnar i kläm

771 kilometer norröver, fågelvägen, från Stockholm ligger Kalix. En liten kommun, vars 16 000 invånare just har de behov som SKL talar om. Mer pengar utifrån behövs när nästan var tredje invånare är över 65 år. 

SKL:s verksamhet betalas till stor del med statliga pengar och avgifter från kommunerna. Kalix kommun betalar 429 000 kronor i år i medlemsavgift till SKL. 

Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) säger till SVT att han inte har några bakgrundsuppgifter om SKL:s nybygge men fyller i:

– Man skall alltid vara varsam med skattebetalarnas pengar, säger han.

För den som behöver kontor i Stockholm finns det alternativ – billigare sådana.

– Det finns nyproducerade kontorslokaler norr om centrala Stockholm för hälften av vad du betalar i centrala Stockholm, förklarar Cecilia Gunnarson på JLL.

Fotnot

SKL har inte låtit någon ansvarig intervjuas av SVT om nybygget.  Organisationen har bara svarat med ett mail till SVT där man anger att orsaken till flytten är att de nuvarande lokalerna behöver repareras och inte är tillräckligt effektiva för SKL:s verksamhet. Köpet ska finansieras med lån, fastighetsförsäljningar och eget kapital. Några belopp om vad affären kommer att kosta för SKL vill man ej ange. I årsredovisningar kan vi se att en fastighet med ett nettoförsäljningsvärde på 187 miljoner kronor (Lammet) har sålts som en delfinansiering av det nya kontoret.

I årsredovisningen för 2017 skriver SKL: 

Det förväntade förvärvet av Snäckan 8 kommer på ett väsentligt sätt påverka fastighetstillgångarna och resultatet.

I årsredovisningen 2016 skrev SKL att inflyttningen i det nya huset kommer att ske år 2020. 

Det ungefärliga värdet på fastigheten, på 2 miljarder kronor, bygger på en beräkning av tidningen Fastighetsvärlden från november 2016 då SKL genom ett dotterbolag köpte fastigheten på Tegelbacken i Stockholm, Snäckan 8, av byggbolaget Skanska. Det nya huset kommer att få 23 500 kvm kontorsyta. De högsta priserna för kontor låg då på 100 000kr/kvm. Det innebär att 2 miljarder kronor är en konservativ värdering av vad SKL ska betala.

Skanska har ännu inte meddelat försäljningsbeloppet för Snäckan 8 (2018-09-24). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.