SVT kartlägger guldhandlarna

Uppdaterad
Publicerad

De vill åt ditt guld – och de anstränger sig hårt för att få dig att sälja det. Men hur upplever kunderna guldhandlarna?

SVT tar nu hjälp av publiken för att kartlägga de företag som vill köpa upp guldet från svenska folkets byrålådor.

Kartläggningen har redan fått flera konsekvenser. Ett bolag har ändrat sina villkor och ett annat lovat skärpta rutiner efter att SVT testat deras tjänster.

Marknadsförs på webb och i tv
Med höga guldpriser har allt fler bolag poppat upp som erbjuder sig att köpa guld från privatpersoner – gamla vigselringar, armband och annat så kallat skrotguld.

Man marknadsför sig på webben och i TV-reklam, i annonser och sociala medier. Flera åker dessutom runt på turnéer i landet där man erbjuder sig att göra affärer öga mot öga.

Kartläggning
Samtidigt berättar allt fler kunder om problem och missnöje, med allt från betalningar som inte kommer, till bolag som är svåra att få kontakt med.

Vi startar nu en kartläggning där vi vill komma i kontakt med dig som har erfarenhet av de nya guldhandlarna – som säljare eller som anställd.

Hjälp oss
Vi kommer att berätta om människorna som drabbats, företagen som håller sig undan och om myndigheterna som börjar vakna inför en exploderande bransch som omsätter mångmiljonbelopp.

En bransch där kunden inte är kund utan säljare – och där det finns köpare som lovar betydligt mer än man håller.

Hjälp oss med kartläggningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar guldhandeln

Mer i ämnet