Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: AFP/SVT

SVT:s ekonomikommentator om räntan: Tuff linje – ska skrämma bort inflationen

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens räntebesked från Fed-chefen Jerome Powell visar att den centralbanken är inne på en tuff linje. Det säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Han menar att vi måste höja räntan för att skrämma bort inflationen, säger Alexander Norén.

På onsdagskvällen höjde den amerikanska centralbanken Federal Reserve, Fed, styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 4,50-4,75.

Under pressträffen som följde räntebeskedet underströk Fed-chefen Jerome Powell att den fulla effekten av de åtstramningar som gjorts för att tämja inflationen ännu inte fått helt genomslag, varför ytterligare räntehöjningar kan vara att vänta.

Powell sa också att man riskerar att göra för lite – snarare än att gå för långt.

– Allt det här låter ju väldigt hökaktigt. Han är inne på en tuff linje, där han menar att vi måste höja räntan för att skrämma bort inflationen.

Positiva nyheter för Sverige

Samtidigt har priserna börjat gå ner, och Powell pratade inte heller om hur snabbt räntan ska höjas.

– Om man ska tolka det här som duvaktigt, det vill säga att räntetoppen kan vara nådd snart i USA, så är det positiva nyheter för oss i Sverige – om vi hoppas att även vår ränta ska sluta höjas snart.

Hör mer av Alexander Noréns analys i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.