Foto: Scanpix.

Telia-chef sparkas efter misstänkta mutaffärer

Publicerad

Telia Sonera sparkar Tero Kivisaari från posten som chef för affärsområdet Mobilitetstjänster. Orsaken är enligt bolaget hans roll kring de hårt kritiserade affärerna i Uzbekistan.

Kivisaari har tidigare delgivits misstanke om mutbrott.

Ny chef för Mobilitetstjänster blir Sverker Hannervall.

Kivisaaris inblandning i affärerna i Uzbekistan har gjort hans roll omöjlig som chef för bolagets största affärsområde, Mobilitetstjänster, konstaterar nye vd:n Johan Dennelind.

”Vi har därför kommit överens om att han lämnar sin befattning”, skriver Dennelind.

Kivisaari övergår till ”andra arbetsuppgifter” inom koncernen.

Finländaren Tero Kivisaari är en av de chefer på Telia Sonera som misstänks för mutbrott i samband med företagets affärer i Uzbekistan.

Kivisaari lämnade i början av året posten som chef för affärsområdet Eurasien, där han lett förhandlingarna om att investera i Uzbekistan. Han satt då kvar i företagets ledning.

Det var i september 2012 som SVT:s Uppdrag granskning kunde avslöja de första turerna i Telia Soneras samarbete i Uzbekistan. Telia Sonera betalade ut miljardbelopp till ett enmansföretag i Gibraltar, ägt av en kvinna från den uzbekiska modescenen som står mycket nära den uzbekiske diktatorns dotter. I utbyte fick Telia Sonera mobiltelefonlicenser i Uzbekistan.

Gibraltarföretaget Takilant har tjänat omkring 2 miljarder kronor på affären, som utreds av svenska åklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet