Telia Soneras vd Johan Dennelind. Foto: TT

Telia Sonera medger nytt samarbete med diktatur

Uppdaterad
Publicerad

Telia Sonera medger nu samröre med ytterligare en diktatorsfamilj. Företaget ”utgår från” att deras samarbetspartner i diktaturen Azerbajdzjan står nära statsapparaten. Upplägget har stora liknelser med Telia Soneras affärer i Uzbekistan som lett till mutmisstankar mot bolaget.

Telia Soneras kopplingar till diktaturer hamnar nu åter i fokus. Denna gång handlar det om ett troligt samarbete med en av världens mest hårdföra regimer; Azerbajdzjan. Telia Sonera medger att man misstänker att företagets samarbetspartner i landet står nära statsapparaten.

Genom brevlådeföretag i skatteparadiset Panama och en bulvan ska den azeriska president-klanen Alijev och presidentens döttrar Leyla och Arzu vara delägare i Telia Soneras dotterbolag Azertel. 

– Vi utgår från att det är makten i Azerbajdzjan närstående personer. Det har vi mer eller mindre utgått ifrån under ganska lång tid men velat försöka klarlägga juridiskt vem som äger den här minoriteten, säger Telias vd Johan Dennelind.

När berättade ni för ägarna?

– Vi uppdaterar löpande information som vi tycker är relevant. Vi har under lång tid lagt ner mycket resurser på att få fram svar rent juridiskt.

När berättade ni för ägarna att de här står nära makten i Azerbajdzjan?

– Vi berättar nu att vi utgår att det är personer närstående makten i Azerbajdzjan.

Liknar upplägg i Uzbekistan

Upplägget i Azerbajdzjan har stora likheter med det som gjorde att Telia Sonera hamnade i rejält blåsväder för 2012. Den gången handlade det om Uzbekistan. Då framkom att Telia Sonera betalat över 2 miljarder kronor för mobiltelefonlicenser i landet till ett brevlådeföretag i Gibraltar med kopplingar till diktatorsdottern Gulnara Karimova.  

Avslöjandet ledde till mutmisstankar mot bolaget och både stora delar av styrelsen och vd:n Lars Nyberg fick gå efter hård kritik från sin egen utredning gjord av advokatbyrån Mannheimer Swartling och advokaten Björn Riese. 

Som nytillträdd styrelseordförande för Telia Sonera lät Marie Ehrling den internationella advokatfirman Norton Rose Fulbright granska Telia Soneras samtliga affärer och avtal i Centralasien. Den utredningen har dock aldrig offentliggjorts.

Över en miljard i vinstutdelning

Telia Soneras bolag i Azerbajdzjan har en otrolig vinstmarginal på 54 procent och omsätter 3,7 miljarder kronor. Enligt årsredovisningen för 2014 är Azerbajdzjan Telia Soneras näst största marknad i det så kallade Eurasien.

Den samarbetspartner som Telia Sonera nu utgår från ”står statsapparaten nära” fick för 2013 enligt årsredovisningarna ut runt 198 miljoner kronor i vinstutdelning. Dessutom har de ha fått ytterligare runt 1,7 miljarder kronor under åren 2006 till 2012, enligt reporternätverket Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP. OCCRP är en icke statlig organisation som jobbar med undersökande journalistik i Östeuropa och centralasien. För 2014 betalades inga vinstmedel ut.

Telia Soneras partner i Azerbajdzjan har alltså fått ungefär 1,9 miljarder kronor i vinstutdelning, och kan få upp till sju miljarder till. Man kan nämligen sälja sina andel i mobiloperatören Azercell för 6,8 miljarder kronor. Och bara Telia får köpa. Enligt avtalet tvingas Telia köpa ut sin partner om man blir oense i viktiga frågor. En partner som bolaget nu utgår från har starka kopplingar till landets styrande Alijev-klan.

– Om säljoptionen på något vis påkallas är det klart att vi då kommer att ställa krav på med vem vi gör affärer till 100 procent, säger Peter Borsos, kommunikationsdirektör Telia Sonera.

Azerbajdzjan en diktatur

Azerbajdzjan styrs som en diktatur av familjedynastin Aliyev och landet är svårt korrumperat. I den internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch årsrapport för i fjol står det:

”Den azeriska regimen har ökat sitt förtryck av sina kritiker under 2014. Det har skett en dramatisk försämring av redan dåliga människorättsförhållande…Under året som varit har Azerbajdzjans regering slagit ner på människorättsförsvarare och andra kritiker. Dussintals människor, inklusive ledande journalister, människorättsaktivister har gripits eller fängslats på felaktiga grunder. ”

– Jag betecknar Azerbajdzjan som en diktatur. Det hålls inga fria val och rättvisa val. All kontroll över media och rättsväsende lyder under regimen och där också affärslivet i all väsentligt leder upp till klanen Alijev, säger Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.