Telefonförsäljningen genomsyrades enligt stämningsansökan av ”en osund företagskultur som bidrog till att Köparen inte fick kännedom om situationen i telefonförsäljningsbolagen förrän det var för sent”. Foto: TT/SVT

Tidigare Dialect-ägare stäms för försäljning av ”värdelöst” bolag

Uppdaterad
Publicerad

När telekoncernen Dialect skulle säljas hette det att bolagets telefonförsäljning höll hög kvalitet. Men verkligheten var en annan och snart gick vinstmaskinen i baklås. Nu kräver Dialects ägare tillbaka miljoner för det enligt dem ”värdelösa” bolaget.

Totalt betalade det tyska riskkapitalbolaget Perusa en kvartsmiljard för telekoncernen Dialect. I stämningsansökan kräver man nu sammanlagt 88miljoner i återbetalning och skadestånd från en grupp tidigareägare.

Enligt stämningsansökan fördes Perusa bakom ljuset vidköpet. Dialects telefonförsäljning beskrevs som en mycket seriösverksamhet med hög kvalitet och god affärsetik. Men verkligheten visadesig vara en annan, med omfattande klagomål och aggressivmarknadsföring.

SVT granskar Dialect

Dialect gjorde enligt stämningsansökan ibland”enorma påslag vid sin försäljning av hårdvara” och ”sålde mångafler abonnemang och hårdvaruenheter än vad kunderna kunde ha nyttaav”.

”Kan hitta fel i alla affärer”

I stämningen berättas om ett exempel där en person med en gravhörselskada lurats genom ett säljsamtal där ”inte ens ennormalhörande kan uppfatta vad Dialectsäljaren säger”.

I ettinternt mejl som bifogas stämningen skriver en reklamationsansvarigpå Dialect att ”Om vi ska vara uppriktiga så kan vi alltid hitta fel i allaaffärer vi gör om vi letar efter det, men det är inte mersäljarensroll att belysa dom felen för kund :)”.

Telefonförsäljningengenomsyrades enligt stämningsansökan av ”en osund företagskultursom bidrog till att Köparen inte fick kännedom om situationen itelefonförsäljningsbolagen förrän det var för sent”.

”Mycket svag stämningsansökan”

De stämda säljarna tillbakavisar kraven. Deras juridiska ombud Olle Flygt skriver till SVT att ”Stämningsansökan är mycket svag och besväras av en mängd felaktigheter – flera felaktiga påståenden görs mot bättre vetande. Det är ovanligt att man ser en så svag stämningsansökan i ett mål som gäller så pass mycket pengar. Att säljare inte deltagit i affärsverksamheten tar käranden ingen hänsyn till. Mina huvudmän är ledsna över hur illa verksamheten drivits sedan de nya ägarna tog över.”

Bakgrund: Dialects telefonförsäljning

SVT granskade i fjol hur Dialect lurat äldre företagare att köpa abonnemang och teknikprylar som de inte ville ha.

Dialects dåvarande vd intygade först att agerandete var ett beklagligt undantag, men SVT kunde visa flera exempel på liknande försäljningsmetoder.

Telia och Telenor bröt samarbetet med Dialect avseende telefonförsäljning, bolaget uteslöts ur branschorganisationen Kontakta och vd:n byttes ut.

I våras hotades Dialect av konkurs, och årsredovisningen för 2017 visar ett minusresultat på drygt 50 miljoner.

Dialect har tidigare uppgett att man genomfört ett omfattande förändringsarbete för att komma tillrätta med kvalitetsbristerna. I dag är telefonförsäljningen nedlagd, och i juni meddelade ägaren Perusa att man förstärker bolaget med 160 miljoner för att ge ”kraft att satsa framåt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Dialect

Mer i ämnet